kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yabancı rest çekti, Telekom halka özelleştirmedeki değerine satılıyor

YAVUZ BARLAS
Türk Telekom'da 3.90-4.70 YTL aralığında belirlenen halka arz fiyatı 2005'teki özelleştirmede ortaya çıkan değeri zor buldu. Rekor hasılat umudu yabancının "Bu fiyata satamazsınız, ya vazgeçin ya indirin" uyarısı ile suya düşmüş!..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yabancı rest çekti, Telekom halka özelleştirmedeki değerine satılıyor
Küresel piyasalardaki kriz ortamında rekor halka arz olması beklenen Türk Telekom'da belirlenen fiyat şaşkınlık yarattı. Halka arzda fiyat aralığı 3.90-4.70 YTL olarak açıklandı. 1 Temmuz 2005'te 11.9 milyar dolara özelleştirilen Türk Telekom yatırımcı karşısına 10.5 milyar dolar ile 12.7 milyar dolar aralığında bir değerle çıkacak. Tavan fiyat olan 4.70 YTL'den bile hesaplansa Türk Telekom'un piyasa değeri 3 yıl önceki blok satış değerini zar zor bulacak. Gerçi özelleştirmede yönetim hakkı devir edildiği için oluşan fiyatın halka arzdakinin üzerinde olması beklenebilir. Ancak son 3 yılda Türkiye'de varlıkların değeri neredeyse iki katına çıktı. Krizde aldığı darbeye karşın İMKB-100 endeksinin son 3 yıllık getirisi yüzde 65'i Turkcell'in getirisi yüzde 94'ü, Erdemir'in getirisi yüzde 266'ya ulaştı. Örnekleri çoğaltmak mümkün ama halka arz fiyatı dikkate alınacak olursa bu dönemde bir tek 2.4 milyar dolar kâr açıklayan, 18.2 milyon sabit hat ve 5 milyon internet abonesine ulaşan Türk Telekom yerinde saymış gibi görünüyor! Peki 17-23 milyar dolar gibi piyasa değerleri beklenirken Hazine kasasına gelir yazılacak olan Telekom halka arzında neden bonkör bir fiyat çıktı?
* Yabancı kurumsal yatırımcıların bankaların battığı borsaların yerde süründüğü üstelik bir çok şirketin halka arzdan vazgeçtiği ortamda Özelleştirme İdaresi'ne "Bu fiyattan hisse satamazsınız. Ya arzı erteleyin ya da fiyatı düşürün" telkininde bulunduğu öğrenildi.

KÂR ŞİRKETTE KALSIN İSTEDİLER
*
Yabancı yatırımcıların ilk isteği fiyatın düşürülmesi yönünde olurken ikinci talepleri ise Türk Telekom'un 2007 kârının şirkette bırakılması yönündeydi. Kulislerden edinilen bilgilere göre bu talep geri çevrildi. Çünkü ÖİB Türk Telekom'un 2.5 milyar doları bulan 2007 kârından 1 milyar 125 milyon doları zaten halka arz öncesinde alacaktı.
* Bütçede bu yıl gelir hedefi 204.6 milyar YTL. Gider rakamı da 222.6 milyar YTL'ye belirlendi. Yani tahmini bütçe açığı 17.7 milyar YTL civarında olacak. Ama bu bu hesabın tutması için özelleştirmede fire verilmemesi gerekiyordu. Edinilen bilgilere göre ÖİB tüm uyarılara rağmen bu sebebi gerekçe göstererek halka arzdan vazgeçmek istemedi.
Haberin fotoğrafları