kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hans Otto Nagel

'Şartlar aklımı karıştırmaz yatırım için limit koymam'

Siyasi gerginliklerin yatırımcıların kafasını karıştıracağını söyleyen Multi Turkmall Yönetim Kurulu Başkanı Nagel, "Ben yatırıma sınır koymam. Bu ülkeyi değiştirmek imkânsız" diyor..
Her yıl en az iki alışveriş merkezi açma hedefi ile çalışan Multi Turkmall'un "Kendimi Türk gibi hissediyorum" diyen Alman Başkanı Hans Otto Nagel'in Türkiye'ye inancı sarsılmıyor. Türkiye'de açılan, inşaat veya proje aşamasında olan yaklaşık 3 milyar Euro'luk yatırımı bulunan şirketini Hüsnü Özyeğin'in FİBA Holding'i ile Çin'e de götüren Nagel, "Gelecek 20 yılda yapılacak çok projemiz var. En azından eskiyen projeleri yenilememiz gerekecek" diyor. Otto Nagel, Türkiye'deki siyasi ortamı yabancı yatırımcı gözüyle şöyle değerlendiriyor:

DEMOKRASİ GÖSTERGESİ
* OLANLAR FANTASTİK:
Anayasa değişikliği, türban konuları ve AKP'ye açılan kapatma davası... Avrupa'ya verilecek daha demokratik bir sinyal olamaz. Anayasa'nın değişikliği ile ilgili dava açılabiliyor. Bir partiye karşı dava açılabilmesi tüm dünyaya Türkiye'nin ne kadar demokratik olduğunu ve çalışan bir Anayasa'sı olduğunu gösterir. Şu anda Türkiye'de olanlar çok fantastik. Fakat bu ülkeyi değiştirmek imkânsız.

* DURUM KARMAŞIK: Genel olarak bu durumlar yatırımcının kafasını karıştırıyor ama benimkini değil. Çünkü bunu pozitif bir şey olarak görüyorum. Türban ile ilgili kendi fikrimi söylemek istiyorum: Atatürk bu ülkeyi modernleştirmek için bazı kurallar koymak zorundaydı. Dili, yazıyı değiştirmek, laik bir devlet oluşturmak için... Bir de artık türban olmayacaktı. Bu yalnızca modern bir ülke kurmak içindi. Dinle ilgisi yoktu, eminim. Türkiye'de türban meselesi dini değil, politik. Bunu Anayasa'dan çıkarıp çıkarmamak problem. Eğer Anayasa şimdi değişirse, bence çok zor olur. Politik ve dini olarak çok da doğru bir zaman değil.

ESKİ PROJELERİ YENİLEYECEĞİZ
* YILDA EN AZ 1 MİLYAR EURO:
Bu sistemle Türkiye'de gelecek 20 yılda yapacak çok projemiz var. Tıpkı oteller gibi... 20 yılda bir onları yenilemek gerekir. Alışveriş merkezleri de öyle. Yenilerini yapmak kadar eskiyenleri de yenileyeceğiz. Her yıl 1 milyar Euro civarında yatırım yapıyoruz. Ama ben 'Şu zamana kadar, şu kadar yatıracağız' demek istemiyorum. Limit yok.

* TÜRK MARKALAR ÇİN'İ İSTİYOR: Çin'de yapacağımız alışveriş merkezlerine Türkiye'nin bütün ünlü markaları gelmek istiyor. Çin'de mağaza açmaya olumlu bakıyorlar. Fakat isimleri onlar kendisi açıklasın isterim. Şu anda Shenyang'daki ilk projenin tanıtımlarını yapıyoruz. Oradaki alışveriş merkezlerinin yönetimleri de Türkler tarafından yapılacak neticede. Bu da çok önemli bir şey.
Haberin fotoğrafları