kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Aşırı stres kronik yorgunluğa yol açıyor

Didem SEYMEN
Günümüzde birçok hastalığın temelinde stres var. Kronik yorgunluk; bunlar arasında başı çekiyor.....
İLİŞKİLİ HABERLER
Aşırı stres kronik yorgunluğa yol açıyor
Kronik yorgunluk sendromu; henüz nedenleri hakkında fikir birliğine ulaşılamamış olmasına rağmen son dönemde adı sıkça anılan bir hastalık. Memorial Hastanesi Psikiyatri Bölümü'nden Uz. Dr. Cem Hızlan, kronik yorgunluğun nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi:

DİNLENMEKLE GEÇMEZ!

* Kronik yorgunluk sendromu nasıl ortaya çıkar?
Belirgin bir zamanda başlayan ve dinlenmekle geçmeyen yorgunluk hissinin yanında; endokrin sistemi, savunma sistemi ve kas iskelet sistemini ilgilendiren belirtilerle tanınır. Hastalığa; virüsler, beslenme bozukluğu, endokrin bozukluğu veya savunma sistemi bozukluğu neden olabilmektedir.

* Başlıca belirtileri nelerdir?
Sersemlik hissi, çarpıntı, şişkinlik, sinirlilik, huzursuzluk ve kilo kaybı başlıca belirtilerdir. Nedenleri arasında gerginlik doğrudan anılmamakla beraber, dolaylı olarak tanımlar içinde yer alır ve çözüm önerilerinde, stresle baş etmenin önemi vurgulanır. Sendrom, depresyon ve kaygı bozukluğuyla karıştırılmamalıdır.

* Nasıl tedavi edilir?
Kronik yorgunluk sendromunda; stresle baş etmenin yolları, beslenme alışkanlıkları ve uyku düzeni ile ilgili öneriler veriyoruz.

* Strese bağlı yorgunlukla nasıl baş edilebilir?
Kişisel gelişime ve zihni boşaltmaya yönelik egzersizleri, yogayı ve meditasyonu öneririm. Günde 12 saat çalışan birine egzersiz önerip, bunu yaşam tarzı haline getirmesini beklemek, gerçekçi olmaz.