kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Toptan'dan 'demokrasi' mesajı

Yeni Haber
TBMM Başkanı Köksal Toptan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "demokrasi" mesajı verdi.

Toptan, "Demokrasi içinde ortaya çıkan sorunları, yine demokrasinin gösterdiği yoldan giderek aşacağız. Herkesin tartışmasından ve fikirlerini açıklamasından sonra sorunlarımızın çözüm adresi Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir" dedi. Toptan, milli iradenin tecelli ettiği Meclisi yıpratacak, gölge düşürecek davranışlardan herkesin özenle kaçınmasını isteyerek milletvekillerine "Yoğun bir tempoda görev yapan siz değerli milletvekillerimizin de bu konuda gereken hassasiyeti göstereceğine yürekten inanıyorum" dedi.

Meclis Başkanı Köksal Toptan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Meclis Genel Kurulu'nun özel gündemli oturumunu yönetti. Toptan Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, 23 Nisan 1920 tarihinin Türk milleti için çok önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek "Ülkemizin ihtiyacı olan atılımları hızla gerçekleştiren Meclisimiz, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin dünya milletler camiası içerisindeki onurlu yerini almasını sağlamıştır. Dünyada ilk ve tek kurtarıcı ve kurucu parlamento niteliğine sahip olan Meclisimizle ne kadar övünsek azdır" dedi.

Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin bu noktaya gelmesinde başkanı olmaktan onur duyduğu Meclis'in payının çok büyük olduğunu ifade eden Toptan, "Her şartta ve her dönemde; milletin ve devletin bölünmez bütünlüğü, milletin huzur, güven ve kalkınması konularında iktidar ve muhalefeti ile büyük sorumluluk ve dikkati gösteren TBMM, bu sarsılmaz ve tartışılmaz kararlılığını bundan sonra da göstermeye devam edecek." dedi. Meclis'in Cumhuriyetimizin 100. yıl vizyonuna yakışır önemli hizmetler yapacağını, demokrasinin daha da kökleşmesinde sarsılmaz bir güç kaynağı olacağını belirten Meclis Başkanı Toptan, konuşmasında terörle mücadeleye de değindi. Toptan, "ülkemizin yakaladığı istikrar ve güven ortamından rahatsız olanlar terör yolu ile toplumsal huzurumuzu ve barışımızı bozmaya çalışmaktadırlar. Ülkemizin bağımsızlığını ve bütünlüğümüzü korumaya kararlı devletimiz, milletimizle birlikte demokrasi ve özgürlüklerden ödün vermeden teröre karşı mücadelesini en etkili şekilde sürdürmektedir. Meclisimizin terörle mücadele konusunda her türlü desteği vermekte olduğunun bilinmesini istiyorum."dedi.

"MECLİS'İN ÇÖZEMEYECEĞİ SORUN YOK"

23. Dönem Meclisi'nin, iktidarıyla muhalefetiyle millet tarafından takdirle ve minnetle anılacak çalışmalar yaptığını ifade eden Toptan, Meclis'in bu kadar yüksek temsil oranıyla ve bu kadar çeşitli yapısıyla çözemeyeceği sorun olmadığını söyledi. Toptan, "Ortak akılla, daha özgür, daha demokratik, daha güçlü, daha zengin bir Türkiye'yi inşa etmek hepimizin hedefi ve görevidir" dedi.

"GÜÇLÜ PARLAMENTO SAĞLIKLI DEMOKRASİ DEMEKTİR"

Toptan, güçlü bir parlamentonun sağlam ve sağlıklı bir demokrasi olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Tartışmalar demokrasinin güzelliğidir. Bu nedenle tartışmaları demokrasinin sağlıklı gelişmesi için doğal karşılıyorum. Çünkü demokrasinin temelinde özgür düşünce ve tartışma zemini yatmaktadır. Her kesimin, her bireyin fikirlerini, düşüncelerini ve eleştirilerini hiçbir tereddüde düşmeden açıklamasını önemsiyor ve yürekten destekliyorum. Demokrasi içinde ortaya çıkan sorunları, yine demokrasinin gösterdiği yoldan giderek aşacağız. Herkesin tartışmasından ve fikirlerini açıklamasından sonra sorunlarımızın çözüm adresi Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Burası halkın temsil edildiği en yüce yerdir."

Demokrasiyle ilgili mesajlarında Atatürk'ün, "Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millegemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir" sözlerini de hatırlatan Toptan, milletvekillerinden ise Meclis'in saygınlığına gölge düşürecek davranışlardan kaçınmalarını istedi.

Toptan, "Yoğun bir tempoda görev yapan siz değerli milletvekillimizin de bu konuda gereken hassasiyeti göstereceğine yürekten inanıyorum. Biz milli egemenlik hakkını kullanmak ve özgür bir Meclise sahip olmak için çok büyük mücadeleler vermiş bir milletiz. Yıkılan bir imparatorluğun küllerinden genç cumhuriyetimizi kuran parlamentomuz, ülkemizin ihtiyaç duyduğu her kararı almaktadır. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmamalıdır" diye konuştu. Meclis Başkanı çocukların bayramını da kutladı.

(ANKA)