kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

4 milyon suskunluğu

Baykal, grup konuşmasında her konuya değinirken partisi hakkında kapatma davasına konu olabileceği öne sürülen "Kanaltürk'e faturasız 4 milyon YTL aktarımı"ndan söz etmedi..
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 1 saati aşan CHP grup konuşmasında 23 Nisan'dan 1 Mayıs'a ve pirinçteki fiyat artışlarına kadar hemen her konuya değinip Erdoğan'ın eleştirilerine yanıt verdi ancak partisi hakkında kapatma davasına konu olabileceği ileri sürülen "Kanaltürk'e faturasız 4 milyon YTL aktarımı" iddialarına hiç girmedi. CHP'nin Siyasi Partiler Yasası'na aykırı olarak Kanaltürk televizyonuna 4 milyon YTL aktardığı iddiası ilk olarak geçen yıl gündeme geldi. Maliye Bakanlığı, Kanaltürk'ün resmi kuruluşu Yaşam Televizyon Yayın Hizmetleri Anonim Şirketi'ne CHP'den 2004 ve 2005 yıllarında toplam 4 milyon 102 bin 109 YTL para aktarıldığını tespit etti. Bakanlık para trafiğini rapor haline getirerek hem Anayasa Mahkemesi'ne hem de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Bakanlık, Anayasa Mahkemesi'nden, Siyasi Parti tüzel kişiliği açısından işlem yapılmasını, İstanbul Başsavcılığı'ndan da para aktarımını gerçekleştiren kişiler için yasal sürecin başlatılmasını istedi. İstanbul Başsavcılığı, görevsizlik kararı vererek dosyayı 20 Mart'ta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

DAVA DEĞİL, MALİ İNCELEME
Başsavcılık da bu iddiaların kapatma davası konusu olmadığı gerekçesiyle dosyayı "siyasi partiler mali denetimi" kapsamında değerlendirilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne iletti. Yüksek Mahkeme de "siyasi partilerin mali denetimi" kapsamında incelemek üzere gündemine aldı. Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç, ön inceleme yapan raportöre Yargıtay Başsavcılığı'ndan gelen belgeleri de iletti. Yargıtay Başsavcılığı'nın yazısında herhangi tedbir istemi yer almadığı için iddianın rutin inceleme içinde değerlendirileceği belirtildi. Maliye'nin raporunun Yüksek Mahkeme'ye gönderildiği, Yargıtay Başsavcılığı'nın internet sitesinden "Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına ilettiği yazı ve ekleri, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun hükümleri uyarınca siyasi partinin mali denetimi kapsamında görüldüğünden yetkili ve görevli Anayasa Mahkemesi Başkanlığına gönderilmiştir" ifadesiyle duyuruldu.

UNAKITAN: RAPOR GÖNDERİLDİ
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan gazetecilerin "Maliye raporunda para transferi tespit edilmiş mi'' şeklindeki sorusuna ''Tespite dair rapor var. Bu raporun neticesi bildirildi. Ben, ilgili rapor da gönderildi diye biliyorum" dedi. CHP Genel Sekreteri Önder Sav ise "Açılmış bir dava söz konusu değildir. Konu abartılıyor, öküz altından buzağı aranıyor ama bunu bulamayacaklar" dedi. ANKARA