kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Meclis Genel Kurulu'ndan notlar

Yeni Haber
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Meclis Genel Kurulu özel gündemle toplandı.

Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın konuşmasıyla başlayan Genel Kurul'da sırasıyla, AKP Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, DSP adına Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı, BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu ve ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras konuştu. İşte 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle özel gündemle toplanan Meclis Genel Kurulu'ndan yansıyan notlar


KOMUTA KADEMESİ KATILMADI

-Genel Kurul'daki özel oturuma, sabah saatlerinde, Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın kutlamaları kabulüne katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile kuvvet komutanları katılmadı.

GÜL GENEL KURUL'A AKP'LİLERİN ALKIŞLARI İLE GİRDİ


-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, özel gündemli Genel Kurul nedeniyle Meclis'e saat 13.55'de geldi. Cumhurbaşkanı Gül, Genel Kurul salonuna ise AKP'li milletvekillerinin alkışları ile girerek locadaki yerini aldı.

-Askerlerin katılmadığı Genel Kurul'daki özel gündemli oturuma, aralarında ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'un da bulunduğu yabancı ülkelerin büyükelçilerinin ilgisi yoğun oldu.

EN AZ ERDOĞAN EN ÇOK BAHÇELİ KONUŞTU

-Siyasi parti genel başkanları kendilerine tanınan konuşma süresine büyük ölçüde uyarken, programda da çok büyük sapma olmadı. Siyasi parti genel başkanlarına konuşma süresi olarak 10 dakika verilirken, 12 dakika ile en az Başbakan Erdoğan, 14 dakika ile de en çok MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli konuştu. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise konuşmasını 13 dakikaya sığdırdı.

AKP'LİLER BAYKAL'I "YUH"LADI

-Genel Kurul'da, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın konuşmasına AKP'lilerin oturdukları yerden laf atması gerginlik yaşanmasına yol açtı. Baykal'ın AKP'yi hedef alan "10 maddelik" laiklik ve demokrasi uyarısı, AKP'lileri kızdırdı. AKP Kayseri Milletvekili Sadık Yakut'un, Baykal'ın konuşması sırasında sıraya vurarak "Yuh" demesi üzerine bazı AKP'li milletvekilleri de Yakut'a destek verdi. Bunun üzerine CHP'li milletvekilleri de tepki gösterdi. Bazı CHP'li milletvekilleri oturdukları yerden kalkarak AKP'lilere, "Susun ne biçim bir üslup" diye tepki gösterirken CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP'li TBMM İdare Amiri Ahmet Küçük araya girerek milletvekillerini sakinleştirdi. Başbakan Erdoğan da Grup Başkanvekillerini başıyla uyardı. Bunun üzerine AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin sıraları dolaşarak milletvekillerini "sakin" olmaları konusunda uyardı.

AKP'LİLER BAHÇELİ'Yİ ALKIŞLADI

-CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı yuhlayan AKP'li milletvekilleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin konuşmasını ise alkışladılar. Baykal'ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Bahçeli'nin konuşmasını MHP'liler ayakta alkışlarken, Başbakan Erdoğan ve bazı bakanların da MHP liderinin konuşmasını alkışladıkları görüldü.

SABAH BAŞKA KRAVATLA AKŞAM BAŞKA KRAVATLA

-Meclis'te sabahki törenlerde kırmızı kravatıyla dikkat çeken DTP Grup Başkanı Ahmet Türk'ün Genel Kurul'daki özel gündemli oturuma ise bu kez koyu sarı kravat takarak geldiği gözlendi. Türk'ün konuşmasını, sabahki törenlerde tokalaşmayan Başbakan Erdoğan da başından sonuna kadar dinledi.

-Genel Kurul'da konuşmalar devam ederken, salondan ilk ayrılan lider CHP Genel Başkanı Deniz Baykal oldu.

-Cumhurbaşkanı Gül Genel Kurul'un ardından Meclis'ten ayrılırken bir milletvekilinin yakını olan çocukları öperek bayramlarını kutladı. Gül, bir kız çocuğuna ise pembe renkli kıyafetinin çok güzel olduğunu söyledi.

(ANKA)