kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

''Ekmeğini çöpe atma'' kampanyası

Yeni Haber
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da bir günde üretilen 15 milyon ekmeğin 1,5 milyonunun çöpe gittiğini belirterek, bu israfı önlemek için ''Ekmeğini Çöpe Atma'' kampanyası başlattıklarını bildirdi.

Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde düzenlenen toplantıda İstanbul Halk Ekmek A.Ş. Genel Müdürü Salih Bekaroğlu ile birlikte şirketin çalışmaları hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.

İstanbul Halk Ekmek A.Ş'nin, 30 yıl önce İstanbul halkına daha sağlıklı, kaliteli, ucuz ve hijyenik ortamda ekmek sunmak amacıyla kurulduğunu hatırlatan Topbaş, İstanbul'da günlük üretimin yüzde 13'ünün Halk Ekmek A.Ş. tarafından karşılandığını söyledi.

Topbaş, Halk Ekmek A.Ş'nin uyguladığı fiyat politikasıyla İstanbullular'a günlük 500 bin YTL, yıllık da 156 milyon YTL katkı sağlandığını kaydetti.

Halk Ekmek'in günde 60 bin aileye 250 bin ekmeği bedelsiz dağıttığını da belirten Topbaş, daha önce kuponla yapılan bu uygulamadaki sahteciliği ortadan kaldırmak için de ''Smartkart'' uygulamasını başlattıklarını bildirdi.

Topbaş, İstanbul'da üretilen 15 milyon ekmeğin yüzde 10'unun çöpe gittiğini ifade ederek, ''Günde 1,5 milyon ekmek çöpe gidiyor. Bunun maliyeti 130 milyon YTL. Bu çok büyük bir israf. Bunu çok daha aşağıya indirmemiz gerekiyor. Yıllık ciddi bir maliyet. Fakir, zenginin israf ettiği oranda aç kalır. Bu nedenle ekmek israfını mutlaka önlemeliyiz'' dedi.

Dünyada her gün 25 bin insanın sağlıklı gıdaya ulaşamadığı için öldüğünü, 800 milyon insanın aç yaşadığını dile getiren Topbaş, şunları kaydetti:

''Bunlarla mücadele tüm insanlığın ortak sorunu. Ekmek artık aslanın ağzında değil, midesinde. Her gün çöpe giden ekmekle yılda 700 otobüs, 30 okul, 25 hastane çöpe atılmış oluyor. 50 bin işçinin aylık maaşı çöpe atılarak istihdamı önleniyor. İsrafı önlemek, insan olarak hepimizin sorumluluğunda. Buna katkı sağlamak için 'Ekmeğini Çöpe Atma' kampanyasını başlatıyoruz.''

Topbaş, Halk Ekmek'in rekabet eden değil, eğitici ve yönlendirici bir kuruluş olduğunu ve Yıldız Teknik Üniversitesi ile birlikte başlatılan bir proje ile fırıncı yetiştirmek üzere 2 yıllık eğitim çalışması
başlattıklarını kaydetti.

156 MİLYON YTL'LİK KATKI

İstanbul Halk Ekmek A.Ş Genel Müdürü Salih Bekaroğlu da 30 yaşında olan Halk Ekmek'in vizyonunun kalite, güven, hijyen, emek, uygun fiyat, ilgi ve güleryüzlü üretim olduğunu, 3 endüstriyel ekmek fabrikasında 12 üretim hattında 33 çeşit ekmeği el değmeden yüksek kaliteli ve ekonomik olarak ürettiklerini söyledi.

Bu ürünleri 585 büfe, 429 market, 160 toplu üretim noktası olmak üzere toplam 1174 merkezde satışa sunduklarını belirten Bekaroğlu, piyasada üretilen ve 50 YKr'den satışa sunulan 200 gram ekmeği 25 YKr'den sattıklarını, böylece İstanbul halkına yılda 156 milyon YTL katkı sağlamış olduklarını ifade etti. Bekaroğlu, afete de hazır olduklarını ve şirketin 10 günlük un, enerji ve su stoğu bulunduğunu kaydetti.

Organik tarıma destek vermek amacıyla başlatılan ''Alım Garantili Organik Tarım ve Organik Ekmek Üretim'' projesi hakkında da bilgi veren Bekaroğlu, 5 yıl süreli proje kapsamında 10 ilden 3 yıl içinde toplam 11 milyon 317 bin 745 YTL'lik 20 bin 515 ton buğday aldıklarını bildirdi.

ON-LİNE SATIŞ YAPILACAK

Satın alınan buğdaydan elde edilen unun bir kısmını ekmek üretiminde kullandıklarını, bir kısmını da ihraç ettiklerini belirten Bekaroğlu, 2005 yılında 267 bin 435, 2006'da 816 bin 379, 2007 yılında da 1 milyon 284 bin 47 organik ekmek üretildiğini, 2008 yılı hedeflerinin de 2,5 milyon adet üretim olduğunu söyledi.

Bekaroğlu, şu ana kadar galeta unu, zeytinli, üzümlü ve vakumlu ekmek ürettiklerini, yakında cevizli, keten tohumlu ve pide de üreteceklerini belirtti.

Ayrıca çölyak ve fenilketonüri hastaları içinde glütensiz ekmek ürettiklerini ve bunu Türkiye'nin bütün illerine ulaştırdıklarını ifade eden Bekaroğlu, yoksul vatandaşlara bu ekmeği kargo aracılığıyla ücretsiz olarak gönderdiklerini de bildirdi.

Bekaroğlu, Halk Ekmek'in yakında üretim aşamalarının internet üzerinden canlı olarak izlenebileceğini ve on-line satış yapılacağını sözlerine ekledi.

(AA)