kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çocuklar en çok ilaçtan zehirleniyor

Yeni Haber
Çocukların en çok şeker niyetine yedikleri ilaçlardan zehirlendiğine dikkat çeken uzmanlar, "Dünyayı algılayabilmek için onlar her şeyi ağızlarına alarak test ederler. Evinizdeki birçok şey onları zehirleyebilir veya hastalanmalarına sebep olabilir. Çocuğunuzun zehirlenmesine neden olabilecek birçok şeyin listesini oluşturun." uyarısında bulunuyor.

Şeker niyetine yedikleri ilaçtan zehirlenen çocuklar için Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfsızsıhha Merkezi Başkanılğı Zehir Danışma Merkezi'nin '114' numaralı telefonuna başvuruyor. Sadece 5 yılda merkeze yapılan başvuruların yüzde 56'sını çocuk zehirlenmeleri oluşturdu. Zehirlenmeye neden olan maddelerin başında ise ilaçlar geldi. Evlerde kullanılan kimyasal maddeler (deterjanlar, kibrit, naftalin) ikinci, tarım ilaçları ise üçüncü sırada yer aldı. Çocuklarda zehirlenmeye yol açan ilaç grupları arasında ağrı kesici ve ateş düşürücülerle alerji tedavisinde kullanılanlar ilk sıralarda bulunuyor.

Uzmanlar, zehirlenmelerin 0-9 arası yaş grubundakilerde 'bilinçsizlikten' kaynaklandığını söylüyor. "İlaç zehirlenmeleri bazı çocuklarda tekrarlar. İlaçların buzdolabının üstü gibi yüksek yerlere kaldırılması yetmez. Çocuk bir sandalyenin üstüne çıkarak buna erişebilir. Bu nedenle zehirlenme vakalarında ailelere mutlaka bir ecza dolabı almaları gerekir" diyen Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan; 1 -9 arası yaş grubundaki zehirlenmelerin en fazla erkek çocuklarda, özelikle 2 -3 arası yaş grubunda sık görülürken; 10 -19 yaş aralığındakilere en fazla kız çocuklarda rastlandığını kaydetti.

Uz. Dr. Özcan; "Evlerde ilaçların, kapağı çocuklar tarafından açılması mümkün olmayan bir ecza dolabında saklanması gerekiyor. Minik yaramazların ateş düşürücüler gibi tadı güzel şurupları şeker niyetine içtiklerini sık sık görüyoruz. Böyle bir zehirlenme karaciğere büyük zarar verebilir. Zehrin akciğere yayılmasına yol açabileceği için çocuk kusturulmadan hemen bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Çocuk evin içinde çok iyi izlenmeli ve bu tür maddelerden uzak durması sağlanmalıdır.

Bu maddelerin konulduğu kapların üzerine ne olduğu yazılarak çocukların erişemeyeceği yerlere konulması gerekir. Evinizdeki ilaçların kapaklarını kapalı tutun. Çocuğunuzun yanında ilaç almayın, çünkü sizi taklit eder. Temizlik ürünlerinin kapaklarını kapalı bulundurun. Çocuğunuz siz fark edinceye kadar üst raflara uzanmayı öğrenebilir.

Misafirliğe gittiğinizde çocuğunuzu yakından takip edin, zira gittiğiniz evde tehlikeli ürünler kapalı ve kilitli bir yerde korunmayabilir. Çocuğunuzu torba ve çantalardan uzak tutun, zira bunların içinde çocuğunuza zarar verebilecek maddeler olabilir." diye konuştu.

(CİHAN)