kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Aborjinlerden dilenen özür şarkı oldu -VİDEO

Yeni Haber
Avustralya Başbakanı Kevin Rudd'un bu yıl, ülkenin yerli halkı Aborjinlerden geçmişte yaşadıkları acı, eziyet ve kayıplar için dileği özür, ülkede bir pop şarkısına dönüştü.

Muhafazakarların yaklaşık 12 yıllık iktidarını sona erdiren merkez sol hükümetin Başbakanı Rudd'un, 13 şubatta parlamentoda, geçmişte İngiliz sömürgesinden itibaren Abojinlere yönelik uygulanan asimilasyonu yanlış olarak niteleyerek resmen özür dilemesinin bir pop şarkısında kullanılması, insan hakları eylemcileri tarafından konunun ulusal öneminin ortaya konulması olarak nitelendi.

Siyasi eylemci Brett Solomon, ülke tarihindeki bazı anların çok önemli, manevi anlamda yüceltici ve birleştirici olabildiğini, sanatçılar, düşünürler için esin kaynağına dönüşebildiğini belirtti.

Avustralya'nın önde gelen müzik yıldızları olan şarkıcı Paul Kelly ile Missiy Higgings ve hip-hop şarkıcısı Tim Levinson'un söylediği, ''From Little Things, Big Things Grow'' (Küçük şeylerden büyük şeyler doğar) adlı şarkının başında Rudd'un sözleri yer alıyor ve yerlilerin toprak haklarının resmen tanınmasını sağlayan mücadelelerinden bahsediliyor.

İnternette ''www.getup.org.au'' adresinde gösterilen video klibinde, Aborjinlerin önde gelen isimleriyle Rudd'un konuşmalarının da yer aldığı şarkıda, Aborjinlerin çektiği acılardan bahsedilip, ''acıyla yüzleşmeden geleceğin karşılanamayacağı, hiçbir şeyi unutmayacakları ve geriye dönüş olmadığı'' dile getiriliyor.

Avustralya'da onlarca yıl süren asimilasyon politikası çerçevesinde Aborjinlerin çocukları da ailelerinden zorla koparılmıştı.Hükümetin resmen özür dilemesinden sonra, geçen yüzyılda 100 bin civarında Aborjin çocuğunun ailelerinden alınarak beyaz Avustralyalılar gibi büyümeye zorlanmasıyla ilgili tazminat ödenmesi de gündemde bulunuyor.

Aborjinlerin avukatları, geçen haftalarda da ülkede 1920 ve 1930'larda cüzzam tedavisi çalışmalarında Aborjin çocuklarının denek olarak kullanıldığı suçlamasında bulunmuştu.

AA