kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Irgat kızlar step yapıyor - GALERİ

Yeni Haber
Şanlıurfa'nın Birecik İlçe Kaymakamlığınca okula kazandırılan kız çocukları, boş zamanlarını okul bahçesinde step yapıp, voleybol oynayarak ya da kitap okuyarak değerlendiriyor.

* FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Birecik Kaymakamı Tuncay Sonel ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, 3 yıl önce kız çocuklarının okula kazandırılması için gönüllü öğretmenlerin yardımıyla mahalle ve köylerde alan taraması yaptırdı.

Kırsal kesimlerde yaşayan bazı ailelerin ''geleneklerin etkisi, maddi olanaksızlıklar, barınma sorunu ve çevre baskısı'' nedeniyle kız çocuklarını ilköğretimden sonra okula göndermediği belirlendi.

Köyleri dolaşarak ailelerle görüşen İlçe Kaymakamı Tuncay Sonel ve diğer yetkililer, kızların okula gönderilmesi koşuluyla ailelere çocukların eğitim araç ve gereçlerini, servis ve barınma masraflarını karşılama sözü verdi.

Sonel, Kız Meslek Lisesi binasına yalnızca köyden gelen kız çocuklarının ücretsiz barınabileceği bir kız yurdu inşa ettireceklerini belirterek, ailelerden kız çocuklarını okula göndermelerini istedi.

Söz verilen ''Vali Yusuf Yavaşcan Yurdu''nun geçen yıl hizmete açılmasının ardından, aileler çocuklarını Kız Meslek Lisesine göndermeye başladı.

Köylerden gelen ve yurtta barınan 112 kız çocuğu, eğitim ve öğretimin yanı sıra boş zamanlarını öğretmenleriyle birlikte okul bahçesinde step yapıp, voleybol oynayarak ya da kütüphanede kitap okuyarak değerlendiriyor.

AİLELER GÜVEN DUYDU

Birecik Kaymakamı Tuncay Sonel, kız çocuklarının eğitimine büyük önem verdiklerini söyledi.

İkna yöntemiyle okula kazandırılan kız çocuklarının barındıkları yurtta her ayrıntıya dikkat ettiklerini, sorunlarıyla ilgilendiklerini ve öğrencilere aile ortamı sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Sonel, bu durumun kız öğrencilerin derslerdeki başarısına da yansıdığını kaydetti. Geçen yıl yurtta barınan kız çocuklarından bazılarının üniversitelere yerleştiğini belirten Sonel, şunları söyledi:

''Aileler ilk başta maddi imkansızlıklar veya barınma sorunlarının yanı sıra (kız çocuğu okula mı gider?) şeklinde bahaneler öne sürerek, çocuklarını okula göndermek istemedi. Ama iyi bir ekibimiz vardı ve herkesle tek tek görüşerek bizlere güvenmelerini sağladık. Bu arada kız yurdunun hizmete açılması işlerimizi kolaylaştırdı. Şu anda kız yurdu kapasitesinin üzerinde hizmet veriyor. Kız çocuklarının eğitimine büyük önem veriyoruz. Amacımız bütün kızları okula kazandırmak.''

''KAYMAKAM ABİ İKNA ETTİ''

Birecik Kız Meslek Lisesinde öğrenim gören ve Vali Yusuf Yavaşcan Kız Yurdunda barınan Dilan Karadağ, ilçe merkezinde kalacak yerleri olmadığı için ilköğretimin ardından liseye devam edemediğini söyledi.

Bu nedenle öğrenimine 3 yıl ara verdiğini ve pamuk tarlalarında işçilik yaptığını anlatan Karadağ, ''Ailemi Kaymakam abi ve gönüllü öğretmenler ikna etti'' dedi.

Köylülerin ve ailesinin karşı çıkmasına rağmen okula yeniden başlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Karadağ, sosyal bilgiler öğretmeni olmak istediğini söyledi.

Berivan Berk ve Sibel Atmaca da geçen yıla kadar aileleriyle birlikte köyde tarım işçiliği yaptıklarını belirterek, ''Okula devam etmeseydik, köyde kısmetimizi bekleyecektik. Yurtta çok iyi bir ortamımız var. Burada kendimizi hem derslerde hem de sportif ve sosyal alanlarda geliştirme imkanı buluyoruz'' şeklinde konuştular.

(AA)