kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Doktor adayları, ameliyat öncesi ve sırasında oluşabilecek komplikasyonlar, kalp krizi, solunum yetmezliği gibi vakalara müdahaleyi gözleri açılıp kapanan, kalbi atan, solunum yapan manken üzerinde öğrendi.

Hastaya müdahalede 'simülatörlü' eğitim

Pervin METİN SABAH
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açılan tıbbi simülasyon merkezinde, asistan doktorlar gerçek vakalarla karşılaşmadan önce simülatör hasta üzerinde deneyim kazanıyor..
Üniversite öğrencisi asistan doktor adayları, hastalarla karşılaşmadan önce İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün Beşiktaş'ta açtığı Türkiye'nin ilk tıbbi simülasyon Merkezi'nde (SİMMERK) deneyim kazanıyor. Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı Beşiktaş Semt Polikliniği'nin içinde kurulan merkezde doktor adayları meslek yaşamları boyunca karşılaşabilecekleri tüm klinik tablolar, ameliyat öncesi ve sırasında oluşabilecek komplikasyonlar, kalp krizi, astım krizi, solunum yetmezliği gibi vakalarda hastayı nasıl kurtaracaklarını öğreniyorlar. Yetişkin hasta simülatörüne kan bile verilebiliyor.

YANLIŞ MÜDAHALEDE ÖLÜYOR
Amerika'dan getirilen dünyadaki en gelişmiş hasta simülatörlerinden biri olan Human Patient Simulatör'de (HPS), 30 hasta ve 60 senaryo yüklü olan bilgisayar programı sayesinde, yetişkin bir hastada uygulama sırasında görülebilecek her türlü tepkiler, komplikasyonlar görülüyor. İnsan görünümündeki simülatör nefes alıp veriyor, kalbi atıyor. Simülatör yanlış müdahalede ise ölüyor. İnsan vücuduna etki eden her türlü ilaca tepki veren simülatöre doktor adayları gerçek ameliyathane ortamında, özel kıyafetleriyle müdahale ediyor. Simülatörde şimdilik anestezi ve dahiliye bölümünü ilgilendiren simülasyonlar var, ancak kısa bir süre sonra genel cerrahi, kadın doğum ve laparoskopik ameliyatlar da olacak. Simülatöre yapılan tüm müdahaleler üç ayrı noktadan kamerayla çekiliyor. Senaryo bittikten sonra izlenip nerede hata yapılıp yapılmadığı tartışılıyor. Kamu hastanelerinden gelen asistanlar, 4 günde 32 saat eğitim görüyor. Bu sayede, 6 ay içerisinde karşılaşacakları olayları 1 haftada görüyorlar.

350 BİN EURO'LUK YATIRIM
Merkezin amacı, hastayı hayata döndüren temel yaşam desteğiyle ve hava yolunun açık tutulma yönetimi konularıyla ilgili bütün branşlardaki hekimleri eğitmek. 350 bin Euro'luk yatırım yapılan merkeze, bu yıl içinde çocuk hasta simülatörü de getirtilecek.