kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Savaş' zirvesi

STELYO BERBERAKİS
STELYO BERBERAKİS
Afganistan, Irak ve İran gündemleriyle 'sıcak savaş', yeni üyelikler ve Rusya'nın itirazıyla 'diplomasi savaşı' yaşanacak yarınki NATO zirvesine binlerce savaş karşıtı da akın edecek..
Romanya'nın başkenti Bükreş, yarın tarihi bir zirveye ev sahipliği yapacak. NATO'nun tarihindeki en büyük buluşmasının gerçekleşeceği kentte hem toplantılarda "savaş" konuları konuşulacak, hem savaş karşıtları sokakları dolduracak, hem de ittifaka yeni üyeler alınmasına karşı çıkan Rusya, bunu önleyebilmek için ciddi bir "diplomatik savaş" verecek! Zirveye onur konuğu olarak katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gündemindeki ilk madde, Gürcistan ve Ukrayna'nın ittifaka alınmaması. Danışmanlarının verdiği bilgiye göre Rus lider toplantılarda "NATO ile çalışmak istediklerini" söyleyecek. Tabi ittifak bu iki ülkeyi üye yapma kararı almazsa... Üyelik yolundaki diğer ülkeler de Hırvatistan, Makedonya ve Arnavutluk.

TÜRKİYE'DEN TALEP
İkili görüşmede ABD Başkanı Bush ve Rus lider Putin, füze savunma sistemini de ele alacak. ABD'nin eski komünist ülkelere yerleştirmek istediği sisteme Rusya kesinlikle karşı çıkıyor. Sıcak gündemli zirvede ikinci sıra, Afganistan olacak. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin 1000 asker gönderme vaadi hareketlilik getirdi. ABD Başkanı Bush'un Türkiye ve Yunanistan'dan da asker istemesi bekleniyor.

MAKEDONYA KRİZİ
ABD'nin, "Afganistan'da olup da askeri operasyonlara katılmayan" ülkelerle de temas kuracağı belirtiliyor. Zirvenin "örtülü savaş" gündeminin ise Iran olacağı iddia ediliyor. Bir diğer gerilimli gündem maddesi ise komşu Yunanistan ile Makedonya arasındaki "isim krizi". Bu ismin tarihsel ve kültürel olarak kendilerine ait olduğunu savunan Yunanistan, Makedonya adının kullanılmasına itiraz ediyor. 17 yıldır süren kriz ve yoğun müzakerelerde sonuç alınamayınca Atina yönetimi, bu ülkenin NATO üyeliğini veto etmekle tehdit etti. Rest çeken Makedonya'da ise milliyetçiler, Yunan bayrağına gamalı haçlar yaparak protesto gösterisi düzenledi.