kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Ölüm Tarlaları'nın kahramanı veda etti

Kızıl Kmer rejiminin işkence ve ölüm kamplarında 4 yıl esir kaldı. Kaçışı, ailesine yıllar sonra kavuşması Oscarlı "Ölüm Tarlaları" filmine konu oldu. Kamboçyalı gazeteci Dith Pran, önceki gün kanserden hayatını kaybetti..
1975 ile 1979 yılları arasında Kamboçya'daki Kızıl Kmerler rejiminin çalışma kamplarında 4 yıl işkence gören ve kaçısı filme çekilen ünlü gazeteci Dith Pran kansere yenildi. ABD vatandaşı olup çalışmaya başladığı New York Times gazetesinden bir muhabirle 1975'te başkent Pnom Pen'in Kızıl Kmerlerin eline geçişini izleyen Pran, daha sonra ülkeden çıkamadı. Tayland'a kaçıncaya kadar dört yıl boyunca kamplarda işkence gördü. Muhabir arkadaşı, yaşadıklarını bir makaledeanlattı.

'GERÇEK BİR MUHABİR'
Daha sonra da "Dith Pran'ın Ölümü ve Yaşamı" adı altında yazdığı kitap, "Ölüm Tarlaları" adıyla filmi çekildi ve 1985'te üç Oscar kazandı. Ünlü gazetecinin ölümüyle ilgili konuşan muhabir arkadaşı Sydney Schanberg, New Jersey'deki bir hastanede pankreas kanserinden öldüğünü söyledi. "O gerçek bir muhabirdi. Gerçekler ve halkı için çarpışan bir insandı" diye anlattığı gazetecinin üç ay önce kansere yakalandığını söyledi. "Bu hayat savaşını da yine onu özel kılan o Budist sükuneti, cesareti ve pozitif ruhu ile yaptı" dedi. 1975-1979 arasında iktidarda kalan Marksist Kızıl Kmerler, 4 yılda 1 milyondan fazla insanı öldürmekle suçlanıyor.
Haberin fotoğrafları