kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'İşkence görüyoruz'

STELYO BERBERAKİS
STELYO BERBERAKİS
Göçmenler, uluslararası derneğe inanılmaz olaylar anlattı: Polis, tekneleri devirip denize attı, gözlerimizi bağlayıp havaya ateş açarak sahte infaz düzenledi, Türk kıyılarına geri yolladı..
Yunanistan birçok kez kaçak göçmenler konusunda Türkiye'den şikâyetçi oldu. Kara ve deniz sınır kontrollerinin yeterli olmadığını söyledi. Ancak bu kez ibre tersine döndü. Türkiye'den deniz yoluyla Yunan adalarına kaçmaya çalışan binlerce göçmen, Almanya merkezli uluslararası bir derneğe şikayette bulundu.

AVUKATLAR YAZDI
PRO ASYL adlı derneğe başvuran kaçak göçmenler, Yunan makamlarının kendilerine işkence yaptığını açıkladı. Rapor olarak komşu basınına da sızan bu skandal, ülkede yankı uyandırdı. Yunan ve Alman avukatlardan oluşan dernek üyeleri, raporu Yunan adalarında ve Meriç sınır bölgesindeki kamplarda barınan 100'den fazla göçmenle görüşerek hazırladı.

SAHTE 'İNFAZLAR'
AB'nin işkenceye karşı mücadele heyetine (CPT) ve Yunan hükümetine teslim edilen rapora göre, Türk kıyılarından Yunan adalarına yasa dışı yollardan kaçmayı başaran çoğu Pakistanlı, Afgan, İranlı ve Iraklı göçmenler "Yunan liman polisinin kendilerini yakaladığında zor kullanarak Türk kıyılarına geri göndermeye çalıştığını, denizin ortasına ya da ıssız adalara terk ettiğini" anlattı. Polisin son derece kaba davrandığını, hatta işkenceye bile başvurduğunu da söyledi. Kaçak göçmenlerin ifadesine göre Yunan polisi:

* Göçmenlerin gözlerini bağlayıp havaya ateş ederek temsili infaz düzenliyor;

* Göçmenlerin kafalarını su dolu kovaya bastırıp nefessiz bırakıyor;

* Bir adaya yaklaştıklarında göçmenlerin kayıklarını deviriyor, bazen de Türk kıyılarına yakın bir yerde denizin ortasında ya da ıssız bir adaya terk ediyorlar...

120 GÖÇMEN BOĞULDU
Aynı rapora göre2005- 2007 arasında Türk kıyılarından Yunanistan'a kayıkla ve kara yoluyla sızmayı başaran ve yakalanan yasadışı göçmen sayısı 55 bin. Çoğu sınır dışı edildi ve yalnız 2007 yılı içinde Ege'yi geçmeye çalışan 120 göçmen boğularak can verdi. Midilli liman müdürü "AB'ye yönelik asıl tehdit bu ya da dışı göçmenlerden kaynaklanıyor. Bunların hepsi İslamcı ordu mensubu" diyerek kendini savunmaya çalıştı.

8 bin 175
1988'den bu yana Avrupa'ya girmeye çalışırken ölen göçmen sayısı

6 bin 27
19 yılda İspanya'ya girmeye çalışırken ölenlerin sayısı

514
Ege Denizi'nde Yunanistan- Türkiye arasında ölenlerin sayısı

252

Yunanistan- Türkiye arasında denizde kaybolan göçmen sayısı

148

Karayoluyla Avrupa'ya kamyon kasasında girmeye çalışırken havasızlıktan boğulanların sayısı