kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Adada üç aday tek sorun var

STELYO BERBERAKİS
STELYO BERBERAKİS
Rum kesiminde bu pazar günü AB ve BM başta olmak üzere tüm siyasi çevrelerin merakla beklediği seçim var. Kazanacak adayın, Annan planını ele alıp almayacağı ve sorunun çözümü, bu seçimin sonucuna bağlı..
TASOS PAPADOPULOS
%32.6

2004 yılında Rum halkının Annan çözüm planına "Hayır" demesi için üstün uğraşılar gösteren ve amacına ulaşan Papadopulos, planı içindeki "özlü maddelerin hâlâ müzakere edilebileceğini" savunuyor.

DIMITRIS HRISTOFYAS
%32.1

Bu seçime ilk kez kendi adayıyla doğrudan katılan AKEL'in lideri Hristofyas, "Seçimi kazanırsam ilk iş Kıbrıs Türk toplumu lideri ve arkadaşım Talat'ı ziyaret edeceğim. Meseleleri ilk elden konuşmaya hazırlanıyorum" diyor.

YANNAKIS KASULIDES
%30.5

Kasulides de Annan planının "başarısız" olmasından Papadopulos'u sorumlu tutuyor. O ve Hristofyas sorunun çözümüne ivme kazandıracaklarını vaadediyor, Papadopulos kalırsa adanın bölüneceğini söylüyor.

Güney Kıbrıs'ta bu pazar adanın siyasi geleceğini etkileyecek önemli bir seçim var. Sonuçlarını Rum toplumundan çok, Kıbrıs Türkleri, Türkiye, Yunanistan, AB ülkeleri, ABD ve BM'nin merakla beklediği seçim, adanın kaderini değiştirebilir. Çünkü 4 yıldan bu yana çıkmazda bulunan Kıbrıs sorunun çözümüyle ilgili uğraşlar, barış önerileri, çözüm planları, müzakereler seçilecek yeni liderin tavrına ve çözüm sürecine ivme kazandırıp kazandırmayacağına bağlı.

BARAJA TAKILACAKLAR
9 ismin yarışacağı seçimin en güçlü üç adayları şimdiki Rum lider Tasos Papadopulos, komünist AKEL lideri Dimitris Hristofyas ve muhafazakâr DİSİ'nin desteklediği eski Dışişleri Bakanı Yannakis Kasulides. Anketlere göre oyların yaklaşık yüzde 95'i bu isimler arasında paylaşılacak. Durum böyle olunca ilk turda hiçbir adayın yüzde 50 barajını geçerek lider seçilmesi beklenmiyor. En çok oyu alan iki aday 24 Şubat'ta ikinci tura gidecek.

İKİNCİ TURU KIL PAYI KİM ALIR?
Rum kesiminin önde gelen gazetelerinden Simerini'nin yaptırdığı anketlere göre Papadopulos ve Hristofyas ikinci tura kalacak. Burada da seçimi kıl payı" komünist lider kazanacak... Ancak sol eğilimli Politis gazetesinin anketlerine göre de ikinci turu az farkla Papadopulos alacak. Seçimlerde 390'ı Rum kesiminde yaşayan Kıbrıs Türk'ü toplam 515 bin 994 kişi oy kullanacak.

ÇÖZÜM VAATLERİ MASADA
Kampanyalarda ana gündemi Kıbrıs sorunu oluşturuyor. Avrupa'nın tek bölünmüş başkenti Lefkoşa'nın Rum tarafında seçmenlerin bu sorundan bıktığı gözleniyor. Papadopulos döneminde durumun geriye gittiğine inananlar çok. Ancak bu durumdan memnun olanlar da yok değil. Adını koymadan Rum ve Türklerin iki ayrı devlette yaşamasının daha iyi olduğuna inananlar var. Ancak bunu açıkça dile getirmekten kaçınıyorlar. Çözüm isteyenler de "KKTC'deki Türk askeri çekilmedikçe ve Türk yerleşimcilerin önü kesilmedikçe sorununun sürüncemede kalacağı" görüşü de hâkim.
Haberin fotoğrafları