kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AKP anayasayı değiştiriyor

ERGUN AKSOY ANKARA
ERDOĞAN başkanlığında yapılacak MYK toplantısında yol haritası belirlenecek. Anayasa değişikliği konusunda mini bir paket yerine, daha kapsamlı paket de getirilebilir MİNİ paket, 69. maddede değişiklik öngörüyor. Maddeye, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı dava açma yetkisini kullanmadan önce, uyarı mekanizmasını işletir" ekleniyor..
Erdoğan, bugünkü grup toplantısında AK Parti milletvekillerine kapatma davasıyla ilgili basına konuşmama talimatı verecek

Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti hakkındaki kapatma istemli iddianameyi kabul etmesi parti yönetiminde hayal kırıklığı yarattı. Parti yöneticilerinin büyük bölümü, yüksek mahkemenin kararı sonrasında ağızlarına kilit vururken, partilerin kapatılmasını zorlaştırmayı öngören anayasa değişikliği çalışmasının hızlandırılması benimsendi. AK Parti, değişiklik konusunda iki alternatif üzerinde duruyor. Mini bir paket yerine, diğer partilerin de sıcak bakabilecekleri kapsamlı demokratikleşme paketinin getirilmesi gündemde. Parti yönetimi dün, Anayasa Mahkemesi'nin davayı kabul ettiğine ilişkin kararının ardından konuşmama kararı aldı..

İKİ PAKET YARIŞIYOR
AK Parti yönetimi, dava sürecinin başlamasının ardından ivme kazandıracağı anayasa değişikliği çalışmalarında iki paket üzerinde duruyor. Birinci pakette, parti kapatmayı zorlaştıracak düzenleme bulunuyor. Buna göre, Anayasa'nın 68. ve 69. maddelerinin değiştirilmesi öngörülüyor. Buna göre, parti kapatmayı gerektiren suçlar tanımlandıktan sonra, ilgili maddelere, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı dava açma yetkisini kullanmadan önce, uyarı mekanizmasını işletir" fıkrasının eklenmesi düşünülüyor. Ayrıca, siyasi parti üyelerinin, parti kapatılmasına neden olan eylem ve açıklamalarının, mahkeme tarafından "kesin olarak tespit edilmesi" şartı getiriliyor. Düzenlemede, eylemlerden ötürü parti değil kişiler sorumlu tutuluyor. İkinci seçenek ise kapsamlı bir demokratikleşme paketi. Pakette, partilerin kapatılmasını zorlaştıracak düzenlemelerin yanı sıra, Siyasi Partiler Yasası ve TCK'nın 301. maddesinde değişiklik öngören düzenlemeler bulunuyor. AK Parti yönetiminde kapsamlı değişikliğe, muhalefet ve sivil toplum örgütlerinin destek vereceği görüşü hâkim.

MYK TOPLANACAK
Erdoğan, bu iki paketle ilgili değerlendirmeyi bugün partisinin MYK toplantısında ele alacak. Erdoğan'ın direktifleri doğrultusunda AK Parti kurmayları, anayasa değişikliği paketini en kısa sürede TBMM gündemine taşıyacak. Erdoğan, grup toplantısında da vekillere, "Konuşmayın, yorum yapmayın" uyarısında bulunacak. Erdoğan, bugün akşam saatlerinde ise iki gün için İsveç'e gidecek. AKP Grup Başkan Vekili Nihat Ergün de değişliği parlamentodan geniş bir mutabakatla geçirmeyi amaçladıklarını vurgulayarak, referandumun da bir seçenek olduğunu belirtti. Bu arada Başbakan Erdoğan, dün 'Ulusa Sesleniş' konuşmasında "birlik ve beraberlik" çağrısında bulundu.