kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Baykal: Davetin iç siyasetle ilgisi yok

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le yarın yapacağı görüşmeyle ilgili davetin, 14 Martta dış politika ve güvenlik konularıyla ilgili olarak kendilerine iletildiğini ve iç siyasetle ilgisi bulunmadığını söyledi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Deniz Baykal başkanlığında toplandı. Alınan bilgiye göre Baykal, MYK üyelerine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le yarın Çankaya Köşkü'nde yapacakları görüşmeyle ilgili bilgi verdi.

Baykal, Cumhurbaşkanlığından, 14 Martta dış politika ve güvenlik konularıyla ilgili görüşmek üzere davette bulunulduğunu, tarih ve saatin ise dün kesinleştirildiğini bildirdi. Baykal, ''davetin iç siyasetle ilgisi bulunmadığını'' kaydetti.

Türkiye'de şu anda herkesin ''gerilimden şikayet ettiğini'' belirten Baykal, yaşanan gerilimin partiler arası tartışmadan kaynaklanmadığını söyledi.

Baykal, ''Gerilim, AKP'nin anayasal düzene uymama ısrarından ve özelikle anayasamıza göre değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek olan laiklik ilkesinin içini boşaltma girişiminden kaynaklanmaktadır. İktidar-muhalefet ilişkileri bu gerilimin sebebi değildir'' dedi.

CHP'nin anayasal düzene sahip çıktığını, başta laiklik ilkesi olmak üzere anayasanın temel ilkelerini savunduğunu kaydeden Baykal'ın, şu görüşleri dile getirdiği öğrenildi: ''Türkiye'de gerilimin azaltılmasını isteyenler, AKP'nin anayasa ve yasalara uygun davranmasını talep etmelidirler. AKP, anayasaya ve yasalara uygun davrandığı, anayasal ilkeleri zorlamadığı zaman gerilim kendiliğinden azalır. AKP'nin, cumhurbaşkanı seçiminden başlayarak uzlaşmayı reddeden, türban düzenlemesinde laiklik ilkesini zorlayan tavrı ve bir kapatma davası ortaya çıktığı zaman yargıyı etkisizleştirme girişimleri huzursuzluk ve gerilimin temel nedenleridir. İktidar bunlardan sakındığı zaman gerilim azalacaktır.''

''ERGENEKON SORUŞTURMASI''

''Ergenekon soruşturması''na da değinen Baykal, bu konunun muhalefeti susturmak için kullanıldığını, hazırlık soruşturması aşamasında elde edilen bilgilerin gizli kalması gerekirken iktidara yakın medya kuruluşlarına sızdırıldığını savundu. Baykal, süreci dikkatle izlediklerini ve soruşturmanın hukuk kuralları çerçevesinde yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

Bu arada toplantıda, kurultaya ilişkin değerlendirmelerde de bulunuldu. Devam eden yargı süreci nedeniyle daha önce kurultaya delege gönderemeyeceği açıklanan Gaziantep'in, bu konu sonuçlandığı için 26-27 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek kurultayda temsil edileceği belirtildi.

Bu durumda, kurultaya delege gönderemeyecek illerin sayısı üçe düştü. CHP'nin 32. Olağan Kurultayı'na Uşak, Çanakkale, Eskişehir delege gönderemeyecek.

(AA)