kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dink komisyonunda neler oluyor?

Yeni Haber
Çalışmalarına sürpriz bir şekilde son veren ve yeniden sürdürme kararı alan TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan Hrant Dink komisyonuna yönelik kavga sürüyor.

Daha önce komisyonun çalışmalarına son vermesini eleştirerek alt komisyondan istifa ettiğini açıklayan CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, alt komisyon başkanı Mehmet Ocakden'i bir kez daha istifaya çağırdı.

Soysal, yeni bir alt komisyon kurulması ve çalışmaların yeni komisyon tarafından sürdürülmesi gerektiğini savundu. Komisyon çalışmalarını, jandarma astsubay ve uzman çavuş tarafından Dink'in öldürüleceği yönünde gelen ihbar hakkında işlem yapmamakla suçlanan ve Bilecik İl Jandarma Komutanlığı'ndan alınarak Bursa Jandarma Bölge Komutanlığı'na atanan Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu jandarma görevlilerini dinleyerek sürdürecek. CHP'nin ise Soysal'dan boşalan alt komisyona bu kez İzmir Milletvekili Ahmet Ersin'i önermesi bekleniyor.

Bir süre önce çalışmalarını sürpriz bir şekilde sonlandıran ve bu nedenle yoğun eleştiriler alan TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesindeki Hrant Dink komisyonu ilgili kişileri dinleyerek çalışmalarını sürdürme kararı aldı. Alt komisyonun yeniden çalışma kararı almasına ise daha önce komisyon başkanı AKP Bursa Milletvekili Mehmet Ocakden'i istifaya çağıran ve kendisi komisyondan istifa eden CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal tepki gösterdi. Dink cinayetinin "Türkiye'nin üzerine çöken kabus gibi bir cinayet" olduğunu belirten Soysal, şunları söyledi:

"Bu cinayetin aydınlatılması, savsaklanmadan ciddi şekilde değerlendirilmesi, çalışmaların önemsenmesi gerekiyor. Oysa ki alt komisyon başkanı öngörüsüz tutumu ve işi önemseyen tavrıyla, komisyon çalışmalarından olumlu yönde sonuç alınması koşullarını ortadan kaldırmıştır. Komisyon başkanı görüşme tutanaklarını bile komisyon üyelerine dağıttırmamış, bilgi akışını engelleyen bir tutum sergilemiştir. Bu nedenle alt komisyon başkanının istifa etmesi ve karanlığın gölgesinde kalmamak için yeni bir komisyon oluşturulması gerekmektedir. Bunun gereği yapılmalıdır. Aksi takdirde bu saatten sonra devam etse bile sonuç çıkmayacak"

Soysal, cinayetin araştırılmasında sonuç alınmak isteniyorsa sadece Jandarma yetkilileri ile görüşmenin yeterli olmadığını, cezaevinde de görüşmeler yapılması gerektiğini de belirtti.

SOYSAL'IN YERİNE ERSİN

Bu arada Dink cinayetini araştırmak üzere kurulan alt komisyon da çalışmalarını, Trabzon İl Jandarma Komutanı görevindeyken Dink'in öldürüleceği ihbarına rağmen işlem yapmamakla suçlanan ve Bilecik İl Jandarma Komutanlığı'ndan Bursa Jandarma Bölge komutanlığına atanan Albay Ali Öz, Jandarma görevlileri Hüseyin Yılmaz, Hacı Ömer Ünalır ve Cevat Eser'i dinleyerek sürdürecek. Komisyon da Soysal'ın istifasıyla boşalan üyeliğe ise CHP'nin İzmir Milletvekili Ahmet Ersin'in ismini bildirmesi bekleniyor.

AA