kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

DSP lideri Sezer'den Gül'e sağduyu eleştirisi: "Geç kaldı"

Yeni Haber
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, siyasal gerilimi düşürmek için bir çalışma içine girmesinin geç kalınmış bir hareket olduğunu söyledi. Sivil toplum kuruluşlarının sağduyu çağrısı yaptığını belirten Sezer, "Sayın Cumhurbaşkanı çok geç kaldı. Ama sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin bugün yaptığı çağrıyı çok önemsiyorum" dedi. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, bir yıldır devam eden siyasi gerginliklerin özellikle, son iki hafta içinde tırmandığını belirtti ve "Bu nedenle, Ankara Sanayi Odası olarak hem iktidarı hem de muhalefeti sağduyulu olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Zeki Sezer, ASO Mart ayı Meclis Toplantısı'na katıldı. Toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sezer'e, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın'ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığını destekleyecekleri yönündeki açıklamaları hatırlatıldı.

Karayalçın'a bu konuda bir teklif götürmediklerini ifade eden Sezer, "Ama bana bir televizyon programında bu konuyla ilgili soru yöneltildiğinde, uzun yıllar tanıdığım, sevdiğim beğendiğim ve saygı duyduğum sayın Murat Karayalçın'ın bizimle birlikte hareket etme isteği talebi olursa bizim de onunla birlikte özelikle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı açısından hareket edebileceğimiz ya da adaylık konusunda ona kapılarımızın açık olduğunu diyaloğa açık olduğumuzu ifade ettim" karşılığını verdi. Sezer, önümüzdeki günlerde bu ve benzer konularda önemli gelişmeler yaşanabileceğini ifade etti.

Sezer'e, sivil toplum kuruluşlarının bugün yurt çapında gerçekleştirdikleri sağduyu çağrısının yanı sıra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de bu konuda çalışma yaptığı haberleri anımsatıldı. Sivil toplum kuruluşlarının sağduyu çağrısını önemsediğini belirten Sezer, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ise geç kalmakla eleştirdi. Sezer şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanı çok geç kaldı. Ama sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin bugün yaptığı çağrıyı çok önemsiyorum. Sağduyu çağrısını öteden beri yapanların başında geliyoruz. Kritik süreç başladığında görüyorduk, sayın Başbakana, sayın Bahçeli'ye ve sayın Baykal'a gittik. Sağduyu çağrısı yaptık. O gün siyasette bu sağduyu çağrısı karşılık bulmamıştı ama bugün sivil toplumda karşılık bulmuş olmasını çok önemsiyorum. Siyasi partilerle özellikle son dönemde üslup üzerinden de o üslupla seviyesi de ne yazık ki siyaset yapma seviyesi düşürülmüş durumda. Basın üzerinden kavga etmesini hiç içime sindiremiyorum. Sağduyu için değerler üzerinden değil, ekonomi üzerinden siyaset yapmalıyız. Ülkenin toplumun çıkarlarını gözetecek ve düzeltecek şekilde ele almak yönünde bir değerlendirme yapmamamız gerekir."

ASO'DAN "EKONOMİYE ODAKLANIN" ÇAĞRISI

ASO Başkanı Nurettin Özdebir de, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin 2002 yılından bu yana büyüdüğüne işaret etti. Son aylarda meydana gelen bazı gelişmelerin siyasi istikrar konusunda endişelerin artmasına yol açtığını belirten Özdebir, şunları söyledi:

"Bir yıldır devam eden siyasi gerginliklerin özellikle, geride bıraktığımız iki hafta içinde tırmanma eğilimine girdiğini görüyoruz. Bu eğilim toplumda kutuplaşma riskini artırmaktadır. Dünya ekonomisinde kriz riskinin arttığı, bölgemizde yeni çatışmalar çıkma olasılığının yükseldiği ve terörizme karşı verilen mücadelenin sürdüğü bu ortamda bu siyasi gerginliklerdeki tırmanma eğilimini ve toplumsal kutuplaşma riskini kaygıyla izliyoruz.

Siyasi gerginliklerdeki tırmanma demokrasimize, toplumsal barış ve huzura ve ekonomiye zarar vermektedir. Bu nedenle, Ankara Sanayi Odası olarak hem iktidarı hem de muhalefeti sağduyulu olmaya davet ediyoruz. Kurumlar yıpratılmamalı."

(ANKA)