kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Referandum bu ülkenin geleceğiyle oynamaktır'

MHP lideri, siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili olarak AKP'nin değişiklik hazırlayıp referanduma götürmesi ihtimaline karşı uyardı: Bu zorlamaların yaratacağı sorunların vebali kendisine ait olur ..
MHP'nin grup toplantısında konuşan Devlet Bahçeli, hazırladıkları parti kapatılmasını zorlaştıran anayasa değişikliği taslağı ile ilgili bilgi verdi. Ancak bir metin sunmadı. Önceki akşam yapılan Başkanlık Divanı'nda, "AKP'nin taslağını görmeden kendi taslağımızı kamuoyuna sunmayalım" görüşünün kabul edildiği ve bu nedenle metin olarak sunulmadığı öğrenildi. İşte Bahçeli'nin anayasa taslağına ilişkin sözleri:

MHP'NİN ÖNERİSİ: Siyasi partilerin kapatılması yerine anayasa'nın temel ilkelerine aykırı hareket eden parti yöneticisi ve üyeleri sorumlu tutularak cezalandırılmalı. İşledikleri fiiller nedeniyle şahsi sorumlulukları Anayasa Mahkemesi'nce tespit edilen parti üyesi ve yöneticilerinin siyasi yaptırımla cezalandırılması halinde, milletvekili olanlar bakımından Anayasa'nın milletvekilliğinin düşmesine ilişkin 84. maddesinin 5. fıkrası hükümleri uygulanacaktır. Bu şahısların fiilleri ceza kanunları bakımından, ayrıca soruşturma ve kovuşturmayı gerektiriyorsa, dokunulmazlıkları bu şekilde kendiliğinden sona ereceğinden, yargı süreçlerinin işletilmesi de imkân dahiline girecektir... Şiddeti ve terörü siyasal bir araç olarak gören ve anayasal düzeni yıkmak amacıyla şiddeti ve şiddet kullanmaya dayalı faaliyetleri savunan siyasi partilerin bu çerçevenin dışında tutulmasını istiyoruz.

MHP-AKP FARKI: Bugüne kadar hiçbir parti ile temasımız olmadı. Parti kapatılmaması ilkesinin kapsamına terör ve şiddeti meşru bir araç olarak gören siyasi partiler dahil edilemez. Bu konuda AKP'den farklı düşünüyoruz. Kapatma davasını Yargıtay Başsavcısı'nın resen açmasını önleyecek ve Meclis iznine bağlayacak teklife de karşıyız.

REFERANDUM UYARISI: AKP, Anayasa değişikliğini referanduma götürecek sayıya sahiptir. Bu yolu tercih ederse, bu zorlamaların yaratacağı çok ağır sorunların vebali ve sorumluluğu da kendisine ait olacaktır. Böyle bir yola girilmesi krizi daha da derinleştirerek, iç çatışma ve rejim bunalımına davetiye çıkarabilecektir. Daha geniş bir cepheleşme ve kamplaşmanın tüm toplumu içine alacak şekilde kemikleşmesine yol açacaktır.

YARGIYA BASKI: Başbakan Tayyip Erdoğan ve AKP yöneticileri, yüksek gerilim ortamından bereket umar şekilde hareket ediyor, kışkırtıcılık yapıyor. Anayasa Mahkemesi'nin önünde olan kapatma davası hakkında iktidara yakın basın organlarında başlatılan taciz ve yıldırma kampanyası, bu tehlikeli yönelimin en çarpıcı örneğini oluşturmuştur.
Haberin fotoğrafları