kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İran uyarısına karşılık diyalog önemli mesajı

Duygu GÜVENÇ ANKARA
Cheney, "İran ve Suriye ile ilişkinizi anlamakta zorlanıyoruz" dedi. Erdoğan, "İlişkimiz iyi olmazsa doğru mesajı kim verecek" yanıtını verdi..
ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin Ankara ziyaretinde gündemde PKK ve Irak'ın geleceği kadar İran tehdidi de ağırlıklı olarak yer aldı. İran'ın bölgede giderek güçlendiğini söyleyen ve İran'ın nükleer silah üretmesi halinde Türkiye'ye de tehdit oluşturacağını belirten Cheney, Ankara-Tahran arasındaki yakınlaşmadan duyulan rahatsızlığı da vurguladı. İran'ın bölge istikrarına ve dünyaya tehdit oluşturduğunu söyleyen Cheney, uranyum zenginleştirme programına devam eden İran'ın Türkiye için tehdit haline geleceğini vurguladı. Başbakan Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Cheney'nin bu sözlerine "Biz konuşmazsak doğru mesajları kim verecek" karşılığını verdi. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bölgede nükleer silaha karşı olduğunu ve İran'ı nükleer programları konusunda uluslararası örgütlerle işbirliği yapmaya teşvik ettiklerini vurguladı. Cheney'ye hem Cumhurbaşkanı Gül hem de Başbakan Erdoğan, İran'ın nükleer silah elde etmesine yönelik ABD'nin endişelerini paylaştıklarını söyledi ancak bu sorunların barışçı yollarla çözümü için diyalog kapılarının açık tutulmasının önemli olduğunu belirtti.

'KÜRDİSTAN' İFADESİ KULLANDI
Cheney'nin, Türkiye'ye uçmadan önce gezisini izleyen gazetecilerle İsrail'de yaptığı yuvarlak masa toplantısının metni de Beyaz Saray tarafından yayınlandı. Cheney şöyle dedi: "Kürdistan'a da gitme fırsatını buldum. Bu, Kürdistan'a ilk ziyaretim oldu. Orada Başkan Barzani ile zaman geçirdim. Saddam Hüseyin'in etkisinden kurtarılan Irak'ın o bölgesinde neler olduğunu görmek, istisnai ve ilginç bir fırsattı. Kürtler, ekonomilerini kalkındırmada çok başarılı oldu. Bunu ilk defa şahsen görme şansına sahip oldum ve bu da, gezimin özel bir bölümü oldu.''