kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

2B tartışmaları yeniden

Yeni Haber
22. Dönem'de Meclis'te tartışmalara neden olan Tapu Kanunu Tasarısı yeniden Meclis gündemine geliyor. CHP'lilerin geçen dönem, "Hükümet, daha önce işgal edilen orman arazilerinin satışı için yeni bir 2B düzenlemesini tapu kadastro tasarısının içine madde monte etti" iddiasında bulunduğu tasarı, yarın Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda ele alınacak.

Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda yarın ele alınacak olan Tapu Kanunu'nda Değişiklik Öngören Tasarı, 22. Dönem Meclis'te büyük tartışmalara neden olmuştu.

CHP, söz konusu tasarıyla orman vasfını yitirmiş alanların "2B" kapsamına alınmak istendiği iddialarında bulunuyor.

TASARI NELER GETİRİYOR

Tasarıyla, tapu ve kadastro hizmetlerinde etkinliğin sağlanması, kadastronun en kısa sürede bitirilebilmesi ve orman kadastrosuna ilişkin karşılaşılan aksaklıkların giderilerek, uyumun sağlanması amacıyla tapu ve kadastro mevzuatında değişiklik yapılıyor.

ORMAN SINIRLARI

Tasarıyla, henüz orman kadastrosuna başlanılmamış yerlerde, Kadastro Kanunu hükümlerine göre belirlenen orman sınırı, orman kadastro komisyonunca belirlenen orman sınırı niteliğini kazanacak. Kadastrosuna başlanan çalışma alanlarında daha önce kesinleşmiş olan orman haritalarının kontrolü sonucunda tespit edilecek.

Sınırlaması ve orman sınırları dışına çıkarma işlemleri bitirilen köy ve beldelere ait düzenlenen kadastro dosyaları, Orman Genel Müdürlüğüne gönderilecek. Dosyalarda bulunacak şekli ve hukuki eksiklikler, komisyonlarca düzeltildikten sonra kadastro tutanak suretleri haritalarıyla birlikte orman kadastro komisyonlarınca ilgili köy ve beldelerin uygun yerlerine asılmak suretiyle ilan edilecek. Ayrıca, tutanak suretleri ile haritalar, Maliye Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğünün mahalli kuruluşlarına intikal ettirilecek.

Tespitlere ait tutanakların kesinleştiği tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanarak itiraz edilemeyecek ve dava açılamayacak.

Amme müesseselerine ait ormanların kadastrosu da bu düzenleme hükümlerine göre yapılacak. Orman Kanununa göre başlanan orman kadastrosu, bu düzenlemeye göre sonuçlandırılacak.

(ANKA)