kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
EMRE AKÖZ

Balık hafızalı toplum

Yakın geçmişi dahi ne çabuk unutuyoruz. Mesela Nokta dergisinin.... Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu ileri sürülen... ' Darbe Günlükleri'ni yayınladığı için kapandığını sanıyor.
Ama esas olay o değildi.
5-11 Nisan 2007 tarihli sayısında Nokta çok önemli bir belgeyi yayınladı.
Neydi o belge?
'Sarıkız' ve ' Ayışığı' kod adlı darbe planlarının yapıldığı yıl olan 2004'te başka ilginç faaliyetler de olmuştu.
Nokta'nın yayınladığı belgeye göre... Askeriye, toplumu yönlendirmek için, kendisine yakın bazı sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapacaktı...
Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'ndan Psikolojik Harekât Dairesi'ne gönderilen yazıda... Eğer bu STK'ler arasında yan çizenler çıkarsa, onların da yönetimlerine güvenilir kişilerin getirilmesi isteniyordu.
Söz konusu STK'ler arasında başta Atatürkçü Düşünce Derneği ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olmak üzere ulusalcı-kuvvacı dernekler, vakıflar, sendikalar olduğu biliniyor. (Ayrıca üniversiteler ve çeşitli yayınlarla da ilişki kurulmuştu.)
İşte bu belgenin basına çıkması askeriyeyi çok rahatsız etti. Girişimleri sonucu polis Nokta'yı bastı. Belgenin kaynağını bulmak için bilgisayarlardaki tüm veriler kopyalandı.
Nokta'nın patronu da baskılar karşısında daha fazla dayanamayarak, dergiyi kapattı.
Peki 2007'ye geldiğimizde ne gördük? ADD'nin başkanı, 2004'te darbe hazırlıkları yapan emekli orgeneral Şener Eruygur olmuştu.
Belli başlı tüm kentlerde kuvvacı dernekler pıtrak gibi ortaya çıkmıştı. Aralarında üyelerine silaha el basarak ölmek ve öldürmek üzere yemin ettirenler vardı.
Bunlara " sivil devlet kuruluşu " diyorduk.
2004'teki emre göre örgütlenenler, 2007'de harekete geçti. Cumhuriyet mitinglerinin arka planında onlar vardı.
Sıradan vatandaş, elinde bayrakla yürürken ' laikliği' koruduğunu sanıyordu ama asıl yaptığı darbe muhiplerinin ekmeğine yağ sürmekti.
Özetle: Cumhuriyet mitinglerinin perde arkasında Ergenekon tayfası vardı.
Hele mahkeme başlasın, deliller, belgeler, itiraflar ortaya çıksın; şaşkınlıktan küçük dilinizi yutacaksınız.