kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Cep telefonu rekora koşuyor

Yeni Haber
Türkiye'de 2007 yılında 8,55 milyon yeni abone ile GSM abone sayısının 62 milyona çıktığı kaydedildi.

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dursun, 2007'de GSM abonelerinde 2006'ya oranla yüzde 16'lık bir artış olduğunu ve GSM abone penetrasyonunun yüzde 83,92 seviyesine ulaştığını söyledi. 2008'de 8 milyon yeni abone ile yüzde 12.9'luk artışla 70 milyon abone sayısına ulaşmayı beklediklerini anlatan Dursun, penetrasyonun da yüzde 93,5'e ulaşmasını hedeflediklerini söyledi.

Derneğin Marriott Hotel'de düzenlediği ve 2007 yılı değerlendirmesi ile 2008'deki beklentilerin ele alındığı toplantıda konuşan Dursun, cihaz satışlarının 2006'daki 7,5 milyon seviyesinden 2007'de 12 milyona çıktığını belirtti. Dursun, 2007'de mobil telekomünikasyon sektörünün 13 milyar dolar, tüm telekomünikasyon sektörünün ise 20 milyar dolar büyüklüğe sahip olduğunu da ifade etti.

Dursun, 2008'de sektörün durumuyla ilgili olarak, rekabetten dolayı hizmetlerin ucuzlaması da hesaba katıldığında 2008'de tüm telekomünikasyon sektörünün büyüklüğünün 22 milyar dolar olabileceğini tahmin ettiklerini dile getirdi. Dursun, konuşmasına şöyle devam etti:

''2008'e damgasını vuracağına inandığımız gelişmelerden biri 3N teknolojisi ihalesi, diğeri ise numara taşınabilirliğidir. Halkımızı 3N teknolojisiyle buluşturmak istiyoruz. Her iki gelişmenin de 2008 yılı içinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Bunlar sektörümüzün 2008'de önemli aşamalarından birini oluşturacaktır. Bu gelişmeleri adil rekabetin sağlanması, sektörün büyümesi ve ulusal hedeflere ulaşılması açısından önemli görüyoruz. 2008 yılında sektörde serbestleşmenin daha da derinleşeceği ve rekabet ortamının daha da güçleneceği beklentisindeyiz. Bu öngörümüz çerçevesinde 2008 yılının 2007'den daha iyi geçeceğini umuyoruz.''

Dursun, eskiden kamu kurum ve kuruluş temilcileriyle biraraya gelmenin çok zor olduğunu belirterek, şimdilerde bunun aşıldığı ve ilişkilerin çok iyi düzeyde olduğunu vurguladı. Yapılacak düzenlemeler öncesinde fikirlerin sorulması ve görüşlerinin alınmasının kendileri için çok önemli olduğuna işaret eden Dursun, son 5 yılda önemli mesafeler alındığını vurguladı.
Dernek Başkanı Dursun, hem dünyada hem Türkiye'de 2007 yılında büyümede bir yavaşlama görüldüğünü ve bundan dolayı hedeflerinde sapmalar olabileceğini, 2008'in ilk yarısına da hedeflerin yakalanması gayretlerinin damgasını vuracağını tahmin ettiklerini kaydetti. 2008'in mali sıkıntı ve dalgalanmaların aşılacağı bir yıl olacağını umduklarını da ifade eden Dursun, sektörün önemli ölçüde dışa bağımlı olduğunu ve bunu aşağı çekmeyi hedeflediklerini söyledi.

İKİNCİ EL CİHAZ TİCARETİ KAYIT ALTINA ALINMALI

Murat Dursun, mobil iletişimde ikinci el cihaz ticaretinin neredeyse yüzde 100'ünün kayıt dışı olduğunu kaydederek, bunun kayıt altına alınması gerektiğini, bunun da devletin, sektörün ve tüketicinin yararına olacağını ifade etti.

Dursun, ''Sektördeki en önemli sıkıntılardan biri ikinci el cihaz ticaretindeki kayıt dışılık. İkinci el cihaz ticareti neredeyse yüzde 100 kayıt dışı durumunda. Cihaz yenileme potansiyelinin bu kadar güçlü olduğu bir sektörde ikinci elin mutlaka kayıt altına alınması lazım. Aksi takdirde ciddi sorunlar olabilir. Bunun sağlanması durumunda şu anda bu ticaretten hiçbir kazanç elde etmeyen sektör kazanacak. Vergi geliri elde edecek devlet ile güvenli alışveriş imkanına sahip olacak tüketici de kazanacaktır'' dedi.

Gecede, Telekomünikasyon Kurumu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Karaçuha da bir konuşma yaparak, kablosuz geniş bant erişimi ve GSM operatörlerine yetkiler verileceğini dile getirdi. Bu sene içerisinde 3G ihalesinin büyük ihtimalle yapılacağını anlatan Karaçuha, kablosuz geniş bant erişim için verilecek lisanslar konusunda ihaleye çıkılmasının ve numara taşınabilirliğinin hayata geçirilmesini beklediklerini kaydetti.

TÜRK PROFESYONELLERİ VERİ TABANI OLUŞTURULUYOR

Toplantıda konuşan MOBİSAD Danışmanı Abdullah Raşit Gülhan da 17-20 Ocak 2008 tarihleri arasında Antalya'da Sinerjitürk konferansı düzenleyeceklerini söyledi.

Gülhan, bu konferansa yurtdışında yaşayan ve üst düzey görevlerde bulunan Türklerin davet edileceği ve Türk profosyenelleri veri tabanı oluşturulacağını ifade etti. Gülhan, ''Türkiye'de Ar-Ge ve inovasyonun geliştirilmesi için yurt dışında önemli şirketlerin önemli pozisyonlarında bulunan Türkler ile Türkiye'de benzer konumda bulunanları aynı platformda buluşturacağız. Etkinlikte telekomünikasyon ve bilgi teknolojileri, enerji, nanoteknoloji ve savunma sanayisi alanlarında işbirlikleri desteklenecek'' dedi.

Bu arada, konferansa Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katılması, kapanış konuşmasını da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapması bekleniyor.