kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Merkez Bankası'nın taşınması Ankara'yı bir deri bir kemik bırakır"

Yeni Haber
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Başbakan Erdoğan'ın kararlılıkla uygulayacaklarını bildirdiği Merkez Bankası, Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıfbank'ın İstanbul'a taşınmasına karşı çıktı. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in "İyi ki Anayasa'nın 3. maddesinde 'Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara'dır' ifadesi yer alıyor. Yoksa Başkent'i de İstanbul'a taşımaya kalkarlardı" sözlerini hatırlatan Aygün, "Finansal göç İstanbul'un finans merkezi olmasına bir kalorilik etki yapmaz. Olsa olsa Ankara'yı bir deri bir kemik bırakır. Emirle finans merkezi olunduğu nerde görülmüş" dedi.

Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, Ankara Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı ile birlikte 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e bayram ziyareti için gittiklerinde, Merkez Bankası'nın taşınması üzerine sohbet ettiklerini anlattı. Aygün, bu ziyarette 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in "Merkez Bankası'nın taşınması Başkent'in içinin boşaltılmasıdır. Bu kararı doğru bulmuyorum. İyi ki Anayasa'nın 3. maddesinde 'Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara'dır' ifadesi yer alıyor. Yoksa Başkent'i de İstanbul'a taşımaya kalkarlardı" dediğini aktardı.

AVRUPA'DA DA MERKEZ BANKALARI BAŞKENT'TE


Başta Avrupa olmak üzere pek çok gelişmiş ülkede merkez bankalarının finans merkezleri yerine ülkelerin başkentlerinde bulunduğuna dikkati çeken Aygün, "Bir şehrin finans merkezi olabilmesi için Merkez Bankası'nın ille de o şehirde bulunması gerekmiyor. Bunun dünyada örnekleri var. Örneğin, ABD Merkez Bankası (FED) finans merkezi olan New York yerine Washington'da kurulmuş, İtalya Merkez Bankası yine bir finans merkezi olan Milano yerine başkent Roma'da bulunuyor. Yine İsviçre Merkez Bankası Cenevre ve Zürih'te değil başkent Bern'de bulunuyor. Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, Çin gibi ülkeler, Merkez Bankası başkentte bulunan ülkeler arasında yer alıyor" dedi.

BAŞBAKAN İSTANBUL'A VİZE KOYACAKTI

İstanbul'un nüfusunun hızlı artışının kentsel açıdan pek çok problemi beraberinde getirmesi üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'a vize konmasını gündeme getirdiğini hatırlatan Aygün, "Başbakan bir yandan İstanbul'a vize koymaya çalışıyor, diğer yandan da üç kamu bankası ile Merkez Bankası'nı İstanbul'a taşıma konusunda kararlı olduklarını söylüyor. Üstelik İstanbul deprem tehlikesiyle de karşı karşıya. Bu karar hem İstanbul açısından hem de Ankara açısından uygun değildir. Merkez İstanbul'a eğreti durur" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 70'İNİ İLGİLENDİREN KARAR

Merkez Bankası ve diğer üç kamu bankasının taşınmasının aileleriyle birlikte yaklaşık 40 bin kişiyi ilgilendirdiğini belirten Aygün, "Taşınma konusu bu bankaların personellerini de sıkıntıya sokuyor. Hayat pahalılığı, trafiği, ulaşımı, kalabalığı nedeniyle personel de İstanbul'a gitmek istemiyor. Bu demektir ki, yetişmiş personelin büyük bölümü İstanbul'a gitmeyecek. Taşınma olayı giden personel için de kalan personel için de sorun oluşturacak" dedi. Aygün, Ziraat Bankası'nın çiftciye, Halk Bankası'nın esnafa hizmet verdiğini ve bu kesimlerin de Türkiye nüfusunun yüzde 70'ini oluşturduğunu hatırlatarak, "Türkiye'nin yüzde 70'ini ilgilendiren bu karar yanlıştır." diye konuştu.

ARDINDAN BDDK VE SPK'NIN TAŞINMASI GÜNDEME GELİR

Aygün, Merkez Bankası'nın mevduat bankası olmadığını, Hazine'nin kasası olduğuna da dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Hazine neredeyse Merkez Bankası da orada olmak zorundadır. Bu kararın ardından BDDK ve SPK'nın taşınması da gündeme gelir ki bu gidişle Başkent'in sadece adı Başkent olacak. 'Kimseye danışma ihtiyacımız yok' mantığıyla ortaya konan bu karar Türkiye'nin Başkent'i Ankara'ya büyük zarar verecektir. Ankara milletvekillerimizi ve Ankara'dan çıkan Bakanlarımızı konuya duyarlılık göstermeye davet ediyorum."

(ANKA)