kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD'li keskin nişancılar direnişçilere "yem" bırakmış

Yeni Haber
Irak'taki Amerikan ordusunun ülkedeki direnişçilerle mücadelede ilginç bir yöntem uyguladığı ortaya çıktı. Buna göre Pentagon tarafından gizli bir program kapsamında görevlendirilen keskin nişancılar, Irak'ta belli yerlere patlayıcı kabloları, plastik patlayıcılar veya bazı cephaneleri "yem" olarak bırakıyor. Yoldan geçerken düşmüş izlenimi verilen "yem"lerin bırakıldığı yerleri gözetleyen keskin nişancılar da bırakılan bu maddeleri alan Iraklıları öldürüyor.

Olay, 3 keskin nişancının öldürdükleri Iraklıların üzerine silah yerleştirmekle suçlanması üzerine ortaya çıktı. Pentagon'un bu gizli programı, askerler hakkında hazırlanan soruşturma dosyalarında ayrıntılı bir şekilde anlatıldı. Bu belgeleri suçlanan askerlerin ailelerinden ele geçiren Washington Post gazetesi ise olayı haber yaptı.

Soruşturma dosyasında yeminli ifadesi yer alan Irak'taki keskin nişancı birliklerinden birinin lideri olan Yüzbaşı Matthew P. Didier, Pentagon'un programını "Yem bırakma, kullanacaklarını bildiğimiz bir nesneyi, onu alacak düşmanı yok etme niyetiyle yola bırakarak bir tuzak kurmadır" diye anlattı. Didier, "Temel olarak bir nesneyi, kolaylıkla izleyebildiğimiz bir yere bırakıyoruz. Eğer birisi onu bulur ve onu alıp gitmeye kalkışırsa, biz bunu gördüğümüz için bu kişiyi sahip olduğu nesneyi Amerikan güçlerine karşı kullanacak diye addediyoruz" diye anlattı.

Washington Post'ta yer alan habere göre Didier, Ocak ayında ABD ordusuna bağlı Asimetrik Savaş Grubu'nun birliğini ziyaret ettiğini ve ardından kendilerine "yem olarak düşürülecek" cephane gönderdiklerini belirtti. Didier, bu cephanelerin koalisyon güçlerine zarar vermeyi amaçlayan Anti-Irak Güçleri'ne (AIF) karşı kullanıldığını ve kendilerine avantaj sağladığını kaydetti.

Ancak "düşürülen yemleri" yerden alan kişilerin direnişçi veya sivil olup olmadığı veya askerlerin ikisi arasındaki farkı nasıl ayırt ettikleri ise bilinmiyor. Ulusal Askeri Adalet Enstitüsü Başkanı Eugene Fidell, bu tür bir "yem bırakma" programının titizlikle incelenmesi gerektiğini; çünkü "yemi" bir sivilin alması gibi ihtimallerin sorun oluşturacağını söyledi. Fidel, "Silahlarla, savaş deposu ve aletleriyle dolu bir ülkede eğer bir kişi silah olarak kullanılabilecek bir şeyi yerden alırsa, sokakta gördüğünüz her Iraklıdan sırtında bir hedef olduğu halde gezmesini isteyebilirsiniz" dedi.
Soruşturma kapsamında ifadeleri alınan askerler, Irak'taki keskin nişancı takımlarından 12'sinin bu "yem atma" programından haberdar olduğunu söyledi. Askerler, bazılarının da "yem atma" olayını bildiklerini; ancak amacını bilmediklerini ifade etti. Soruşturma raporuna göre programdan resmolarak haberdar edilmeyen iki asker de "yem atma" programını keskin nişancılık nöbeti sırasında uyuyakalmaktan ceza alacakları zaman öğrendiler.

Ordunun üst düzey yetkilileri, program hakkında konuşmaktan kaçınıyor. Raporda soruşturmacıların, keskin nişancıların birliğinde içinde cephane parçaları olan kutular buldukları da yer alıyor.
Ordu sözcülerinden Paul Boyce ise "Muharipleri hedef alan spesifik metotları tartışmayız" şeklinde konuştu. Boyce, "Suçlanan askerler, adam öldürme ve öldürdükleri kişilerin üzerine silah bırakmakla suçlanıyor. Yerel halkın öldürülmesini emreden veya 'düşürülmüş cephanelerin' öldürmeleri haklı çıkarmakta kullanılmasını öngören gizli bir program yoktur" dedi.
Bu programın Irak'ın hangi bölgelerine ulaştığı, nerelerde kullanıldığı ve şimdiye kadar "yem atma" yoluyla kaç Iraklının öldürüldüğü bilinmiyor.