kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Bulmaca buldurmaca

Büyük gazetelerin okurları için bir 'nefes borusu' gibidir bulmacalar. Kaliteli gazetede kaliteli bulmaca aranıyor. Geçenlerde bulmacalarda değişen sistem okurları yordu, kızdırdı. Peki şimdi durum nedir? .
Son zamanlarda gazetedeki bulmacalarla ilgili şikâyetlerde bir "dalgalanma", "yükselme" oldu. Esas itibarıyla, okurlar "eski bulmacaları arar olduk" dediler. Bazı örnekler.
Nuray Ekim: "Hangi parlak fikirli kişi güzelim bulmacalarımızı değiştirip bu hale getirdi, benim gibi tiryaki dostlarımla bir türlü akıl erdiremedik. Bu kadar caydırıcı, ne olduğu meçhul, tabirimi mazur görün abuk sabuk sözcükleri değil bulmak sayfayı yırttıracak kadar sevimsizleştirmek kimin fikri acaba. Dostlarım belki düzelir umudunu taşıyor ama ben size ombudsman olarak şikâyetimizi ileteyim dedim. Gazetenizi satır satır okurum sonra da günün en güzel dakikaları için kahvemi yapıp bulmaca sayfasını açarım ama artık olmuyor. Lütfen eskiden kim hazırlıyorsa ona görevi geri verin, lugatı açıp anlaşılmaz kelimeleri oturtmaya çalışan bugünkü hazırlayıcıyı da Kutuplar'a tatile yollayın, belki soğuk hava kendisini güncelleştirir."
Gülseren Okkan: "Bulmacalarınız son derece kötüleşti. Lugat alıp ancak çözmek icap ediyor. Anlamsız kelimelerin kısaltmalarından oluşan bir bulmaca yapısı var. Zevkle çözdüğümüz bulmacalar kâbus haline geldi. En kısa zamanda eski haline dönmesini rica ediyorum."
Talha Yaycı: "Bulmacalarınıza bir şeyler oldu, artık gazete bile almak istemiyoruz. Tuhaf tuhaf duymadığımız kelime ve sözcükler, anlamsız kısaltmalar. Eşim 50 yaşında herhangi bir kitap da okumaz. Bulmaca çözerek kelime haznesini geliştiriyordu. Artık sıkılmaya başladı ve çözemedikçe gazeteyi de görmek istememekte. Lütfen eski duruma dönün." Nejat Kumova, Yasemin Tunçe, Ziya Karacaoğlu, adlı üç okurumuz da şikâyetlerini telefonda dile getirdi. Nejat Kumova kelimelerde Öztürkçe kaygısı nedeniyle, komik ve sinir bozucu sorular hazırlandığını söyleyerek anlamsız bulduğu kelimelere birkaç örnek verdi: Isınma ısısı, yüzergezer, öykünce, yılaşırı, tekebbür, şekva.
Konuyu iki haftadır birkaç vesileyle bulmaca sorumlusu Memnu Yılmaz'la konuştuk. Ona da bol miktarda şikâyet gelmiş. Okurlara mesajı şöyle Yılmaz'ın: "Eklerden bulmaca formatını değiştirmem istendi. Ben de uyguladım. Ama okur tepkileri çok yoğun olunca, yeniden eski formata döndük. Umarım artık şikâyet almayacağız. Çok yabancı kelime meselesine gelince. Ben okurların kelime haznesini zorlamaya çalışıyorum. Hemen her gazetede bulmacalar 5 bin civarında kelime ile dönüyor. Ben bunu yaklaşık 10 bin kelimeye çıkarmaya çabalıyorum. Öylece okurun haznesi de zenginleşecek."