kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Eski vekiller ne yapıyor?

Yeni Haber
22 Temmuz seçiminde ya parti liderleri tarafından aday gösterilmeyen ya da kendi iradeleriyle aday olmayan eski milletvekilleri, seçimden bu yana sadece iki ay geçmesine rağmen, kendilerine yeni iş alanları oluşturmaya başladı.

Siyasetin yoğun temposundan, kameralardan, fotoğraf makinalarından uzakta sessiz bir yaşama hazırlanmaya çalışan eski milletvekillerinin bir bölümü ise siyasete devam etmekte kararlı.

Buna karşılık geçen yasama döneminin birçok ünlü siması üniversitelerde ders vermeye başlarken, Hitler'in satışı yasaklanan "Kavgam" adlı kitabını okuyandan, televizyon yöneticiliğine ve yazarlığa uzanan birçok değişik uğraşı içinde olan milletvekilleri de var.

ANKA'nin ulaştığı bazı eski milletvekillerinden, yeni ilgi alanlarıyla ilgili edinilen bilgiler şöyle:

BERHAN ŞİMŞEK "KAVGAM"I BİR DAHA OKUYOR

Eski CHP Milletvekili ve aynı zamanda sinema sanatçısı olan Berhan Şimşek, siyaseti yine yakından takip ettiğini ancak geçen beş yıl içinde izleyemediği filmleri izleyip, okuyamadığı kitapları okumaya başladığını söyledi.

Şimşek, "Siyaset yaşamsal değil, dönemsel bir iş. Milletvekillerinin siyasetten kopmaları performanslarına değil, Genel Başkanlarının kalemlerinin ucuna bağlı. Biz de bu şekilde siyasetten ayrılmış olduk" dedi.

Şimşek, birkaç kitabı bir arada okuma alışkanlığının bulunduğunu belirterek, bunlardan birinin Andrew Mango'nun, "Türkiye'nin Terörle Savaşı", diğerinin de Hitler'in "Kavgam" kitabı olduğunu söyledi.

Şimşek, "Kavgam'ı 1970'li yıllarda okumuştum. Hitler'in çok ilginç bir yolculuğu var. Avusturya'dan başlayıp, dünyayı savaşa sürükleyip, milyonlarca insanının ölümüne neden olan ama çocukluğunda ressam olmak isteyen biri. Buna bakıp, 'masumiyetlere' kanmamak gerektiğini düşünüyorum. Masum bir çocukluktan, dünyayı kan gölüne çeviren bir adam çıkıyor" diye konuştu.

Şimşek, bu dönemde neden yeniden "Kavgam"ı okuduğu sorusuna karşılık, "Telif hakları Almanlarda olduğu için yasakladılar. Ondan sonra bir daha okumak istedim. Hitler, benim ya da benim gibi insanların referansı olamaz. Onun insanlığa yaşattığı vahşetlerin utancıyla bazı tespitler yapıyoruz" dedi.

Şimşek, daha önceden de senaryo çalışmaları olduğunu belirterek, "Günün birinde, 'Bakarken Ağlıyorum Türkiyem' adıyla, Türkiye'nin halini anlatan bir senaryo yazabilirim" dedi.

GÜLSÜN BİLGEHAN: BİLKENT'TE

Eski CHP Milletvekili Gülsün Bilgehan, halen Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Kadın Erkek Eşitliği Komisyon Başkanlığını yürütüyor. Yeni seçilen milletvekillerinin üyeliklerinin onaylanmasına kadar bu görevini sürdürecek. Ancak Bilgehan'ın göreviyle birlikte Türkiye'nin komisyon başkanlığı da sona erecek.

Bilgehan, bu arada Bilkent Üniversitesi'nde yarım zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Bilgehan, aynı zamanda İnönü Vakfı'nın Başkan Yardımcısı olarak da görev yapıyor. Bu arada siyasete de devam eden ve parti içinde muhalif hareket içinde yeralan Bilgehan, CHP Parti Meclisi üyesi.

ERSÖNMEZ YARBAY İŞ ARIYOR

22. dönemde partisine yönelik sert eleştirileriyle sık sık gündeme gelen eski AKP Milletvekili Ersönmez Yarbay, liste dışı kalmasından sonra şimdi kendisine uygun bir iş arıyor.
Yarbay, "Siyasete devam edip etmeyeceğim iki ay içerisinde belli olacak. İş arıyorum, siyasete vakit bırakmayacak bir iş olursa siyaset yapmayacağım. Tersi de olursa siyasete devam edeceğim. İş tekliflerine açığım" dedi.

AZİZ AKGÜL MİKRO-KREDİNİN KİTABINI YAZIYOR

Geçen yasama döneminde mikro-kredi çalışmalarıyla dikkat çeken eski AKP Milletvekili Prof Aziz Akgül, Meclis dışı kalmasına rağmen yarım bıraktığı işi tamamlama çabasında.

Akgül, bu çalışmasıyla ilgili şu bilgiyi verdi:
"Üniversiteye dönmeden önce bütün çalışmalarımı mikro-kredi üzerinde yoğunlaştırdım. Mikro kredi için şubeler açmaya devam ediyoruz. 2010 yılına kadar bütün illerde mikro kredi şubelerini açmış olacağız. Ayrıca bir mikro-kredi kitabı çıkarmaya çalışıyorum. TOBB Üniversitesi'nde bu konu üzerine çalışıyorum. Fiilen siyasetin içinde değilim. Siyaset, gelip geçiciydi."

ZEYNEP ARMAĞAN USLU HOCALIK VE SİYASETİ BİRARADA YÜRÜTÜYOR

Eski AKP Milletvekili Zeynep Armağan Uslu, siyaseti parlamento dışında yürütecek. Uslu, "Parti Genel Merkezinde görevliyim. Halkla ilişkiler Başkan Yardımcısıyım. Haftanın iki günü partide görev yapıyorum. Aynı zamanda bir vakıf üniversitesinde öğretim görevlisiyim. Bu arada seçim kampanyalarının seçmen üzerindeki davranışları üzerine bir kitap hazırlıyorum" dedi.

ERTUĞRUL YALÇINBAYIR ANAYASA ÇALIŞACAK

Eski AKP Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, Meclis dışı kalsa da siyasetin içinde olmaya devam edecek. Yalçınbayır, Bursa'da bir Anayasa Platformu oluşturduklarını söyledi.

Yalçınbayır, "Eski anayasa komisyon başkanları, akademisyenler ve sivil toplum örgüt temsilcileriyle toplanıp fikirlerimizi bir metin haline getireceğiz. Hazırlanan yeni anayasa taslağına alternatif hazırlayacağız. Bütün illerin bir platform kurarak alternatif anayasa metni hazırlamaları gerekir. Böylece çoğulcu ve demokratik bir katılım gerçekleşir" diye konuştu.

Yalçınbayır bu arada Uluğdağ Üniversitesi'nin yeni açılan hukuk bölümünde ders vermeye hazırlanıyor.

TURHAN ÇÖMEZ TELEVİZYONCU OLDU


Partisi ve Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, "mektuplu muhalefet" uygulayan eski AKP Milletvekili Turhan Çömez televizyoncu oldu.
Flash TV'nin Genel Yayın Koordinatörü olan Çömez, "Aktif siyasetin içinde olmamakla birlikte, siyasetin içindeyim. Siyaseti izliyorum. Asıl mesleğim olan doktorluğu düzenli bir şekilde yürütmüyorum. İhtiyaç olduğu zaman ameliyatlara giriyorum. Flash TV, özellikle siyasetçilere açık bir kanal olacak. Şartlar uygun olursa program yapmayı düşünüyorum" dedi.

ABDÜLKADİR ATEŞ: SİYASETE DEVAM

Eski CHP Milletvekili Prof. Dr. Abdülkadir Ateş, halen Avrupa Konseyi Siyasi İlişkiler Konsey Başkanı olarak görev yapıyor. Türkiye'den yeni milletvekillerinin üyelikleri onaylanıncaya kadar Ateş'in bu görevi devam edecek.

Ateş, seçim sonrasında da dört-beş toplantıya gittiğini belirterek, CHP'nin ve demokrasinin güçlenmesi için siyasi çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

ÜMMET KANDOĞAN DP GENEL BAŞKANLIĞI İÇİN KOLLARI SIVADI

22. Dönem Meclis'in en aktif milletvekillerinden Ümmet Kandoğan, 22 Temmuz seçimlerinde Meclis dışında kaldı ancak siyasetten kopamadı. Kandoğan, bugünlerde yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu belirterek, Demokrat Parti'nin (DP) genel başkanlığına talip olduğunu söyledi.
Kandoğan, "DP'ye Mehmet Ağar'dan daha fazla katkıda bulundum. Siyasete devam ediyorum, kongreye hazırlanıyorum. Çalışmalarım çok iyi gidiyor. 3.5 yıl Meclis'te DP için çok büyük bir mücadele verdim. DP'ye çok büyük katkım oldu. DYP tabanı benim Meclis'te verdiğim katkıyı takdir etti. DP tabanı beni çok seviyor. Genel başkanlığa hazırlanıyorum" dedi.

(ANKA)