kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Önce kara harekâtı

İsrail askerleri 6 Eylül'de Suriye'yi havadan vurmadan önce ülkeye sızdı. En elit komando birliği, Suriye askeri kılığına girip 'nükleer delil' topladı, ABD yönetimi bunun üzerine saldırıya izin verdi..
Dünya gündemine oturan İsrail operasyonunda yeni bilgiler gün ışığına çıktı... İngiltere'de yayımlanan Sunday Times gazetesi, Suriye'yi havadan F15 uçaklarıyla vurmadan önce İsrail'in, karadan komandolara operasyon düzenlettiğini ortaya çıkardı. Gazetenin haberine göre: Suriye'nin doğusundaki Dayr Ez Zavar bölgesindeki bir askeri tesisi İsrail aylardır takibe almıştı. Yaz ortasında bu tesise Kuzey Kore'den nükleer uzman ekibi ve donanımları geldiğini belirledi. İran'dan sonra bir "komşusunun" daha nükleer güce kavuşmasını istemediği için harekete geçti.

ESKİ KOMUTAN DEVREDE
"Büyük abisi" olarak Amerika'ya nükleer ortaklığın bilgisini aktardı. Ancak ABD'li yetkililer, olası bir saldırıya "onay vermeden" önce kanıt görmek istedi. Bunun üzerine İsrail'in çiçeği burnunda Savunma Bakanı Ehud Barak devreye girdi. Bir dönem efsane komutanı olduğu özel harekât komando timini göreve çağırdı. Sayeret Matkal adlı elit birliğe bağlı komandolar kara harekâtı planları hazırladı. İlk iş, kılık değiştirerek sınırdan Suriye'ye sızmak oldu.

'MİSİLLEMESİ NE OLACAK'
Hedefteki askeri üsse ulaşıldı, çatışmaya girildi ve bazı Kuzey Koreliler olay sırasında öldü. Bu tesisten alınan örnekler İsrail'de bir laboratuvarda incelendi, Kuzey Kore yapımı nükleer madde oldukları kesinleşince durum ABD'ye aktarıldı, yeşil ışık yandı... 6 Eylül'de İsrail F15 tipi savaş uçakları, tesisi havadan vurdu. Geriye bir askeri tesis enkazı ve Türkiye'nin de bir şekilde dahil olduğu uluslararası kriz kaldı... Bölge uzmanlarına göre Barak, başarısız Lübnan savaşı sonrası Başbakan Ehud Olmert'in ihtiyacı olan askeri güveni sağladı. Ancak asıl soru, Suriye ve Kuzey Kore'nin bu duruma vereceği yanıt. İsrailli bir istihbarat uzmanı "Suriye daha küçük olaylara misilleme yaptı. Şu an yeri ve zamanını düşünüyor" dedi.