kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Muzaffer Şükür

Uzayda oruç tutacak

DIŞ HABERLER
10 Ekim'de yola çıkacak Malezyalı astronot, uzayda oruç tutan ilk Müslüman olarak tarihe geçecek. Uzayda dini vecibeleri yerine getirmenin zor olduğunu belirten dini otoriteler "Niyeti temiz olsun yeter" diye konuşuyor..
Malezya'nın 10 Ekim'de uzaya göndereceği astronot, dini açıdan büyük bir ilke imza atacak. Ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle, astronotun uzayda oruç tutan ilk Müslüman olacağı belirtildi. Durum, ülkede olduğu kadar İslam dünyasında da heyecan uyandırıyor. Bu görev için 10 bin kişi arasından seçilen iki aday Rusya'da testlerden geçti. Doktor olan Şeyh Muzaffer Şükür uzay yolculuğuna seçildi. Muzaffer Şükür, "10 yaşımdan beri uzaya gitmeyi hayal ettim" dedi. Malezya Başbakanı Ahmed Bedevi "Görevinizi başarıyla bitirmeniz için Allah'a dua ediyorum. Göreviniz Malezya'nın imajını uluslararası alanda yükseltecektir" diye konuştu. Ülkedeki dini otoriteler, uzun zamandır astronotun uzayda namaz ve oruç ibadetini nasıl yerine getireceğini tartışıyor. Uzayda kıble tayini, nasıl abdest alınıp namaz kılınacağı gibi konuları ele alan din adamlarından Anan C. Mohd, "Gerekli hareketleri yapması zor olacak. Ancak, astronot duaları içinden okuyarak ibadetini yerine getirebilir. Yeter ki niyeti temiz olsun" diye konuştu.

'KAZAYA BIRAKABİLİR'
Astronot, oruç tutup tutmamak konusunda ise serbest. İsterse tutacak, istemezse dünyaya döndüğünde kaza edecek. Ancak Şükür'ün orucunu uzayda tamamlayarak tarihe geçmek istediği belirtildi. Bu arada, astronotun yemeği de İslami kurallara göre hazırlanacak ve sadece açlığını bastıracak kadar yiyecek. Orucun başlama ve iftar saatleri ise mekiğin uzaya fırlatılacağı Rusya'nın Baykonur bölgesindeki yerel saate göre belirlenecek. Malezyalı astronot, Rus Soyuz Uzay İstasyonu'nda 11 gün kalıp geri dönecek.
Haberin fotoğrafları