kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
UFUK SANDIK

Türkiye'ye övgüler yağıyor Başbakan ne yapıyor?

Geçen hafta dünyanın en büyük otomobil fuarı için Frankfurt'taydım. Türkiye'de tesisleri olan bütün büyük otomotiv markalarının başkanları Türkiye'ye övgüler yağdırdı. Türkiye'de yatırım yapmaktan duydukları memnuniyetlerini dile getiren başkanlar, yeni yatırım ve yeni modellerle ilgili sinyal verdi. Bütün bunlar Türkiye için güzel gelişmeler. Otomotiv dünyasının önemli oyuncuları arasında yer alan Almanya'da, Türk otomotiv sektörünün konuşulması gurur verici.
Ancak, Türk otomotiv sektörünün geleceğiyle ilgili endişelerim var. Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Romanya verdikleri teşviklerle artık, dünya otomotiv devlerinin dikkatini çekmeye başladılar. Rekabet avantajını kaybetmeye başlayan Türkiye, daha büyük yatırımları kaçırmaya başladı. Bu nedenle hemen bir şeyler yapmak gerekiyor. Ancak en büyük fırsatlardan birini Frankfurt'ta kaçırdık.
Ekonomik büyüme ve ihracattaki artışla övünen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu fuarı ziyaret etmeliydi. Türkiye'de yatırım yapan markaların stantlarını dolaşıp, Renault, Toyota, Fiat, Mercedes-Benz, Honda, Toyota, Hyundai Başkanlarıyla Türkiye'de üretilen otomobil modellerinin önünde basına poz vermeliydi. Hatta, fuarın açılışını yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel'i de yanına almalıydı. Hükümetin otomotiv sektörünü desteklediğini gösterip, yeni yatırımların Türkiye'ye gelmesi için önemli bir mesaj vermeliydi.
Ama olmadı. Belki başka bir randevusu vardı. Belki de davet edilmemişti. Ama fuara gelmek istiyorum dediği anda sanırım kimse hayır diyemezdi.

Herkes çalışıyor Türkiye bakıyor
Daha önce de yazmıştım. Geçen yıl dünyanın en büyük ticari araç fuarının düzenlediği Hannover'de konu Türkiye'ydi. Ancak, bu fuara davetli oldukları halde siyasilerden ne yazık ki kimse katılmamıştı. Ben de Başbakan Erdoğan'a bu köşeden çağrıda bulunmuş, önemli bir fırsatın kaçtığını söylemiştim. Frankfurt'ta Türkiye'nin lehine kullanacağımız bir fırsat yine kaçtı. Otomotivde, Türkiye'nin rakipleri çoğalıyor. Üreticisinden, işçisine, bürokratından siyasilerine hep birlikte ülkelerine yatırım çekmek için çalışıyorlar.
Umarım ileride şapkamızı önümüze koyup, keşke demeyiz.