kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
4 YIL DAHA İKTİDAR Seçimlere yangınların gölgesinde giren Karamanlis, yine de sandıktan zaferle ayrıldı.

Komşuda ikinci Karamanlis dönemi

Stelyo BERBERAKİS/ ATİNA
Yunanistan'da dün yapılan genel seçimleri ilk sonuçlara göre Başbakan Karamanlis'in Yeni Demokrasi Parti'si yüzde 44 ile kazandı. Ana muhalefet PASOK'un oy oranı yüzde 38.6'da kaldı..
Yunanistan'da dün yapılan genel seçimleri başbakan Kostas Karamanlis'in muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi kazandı.. Ülke genelinde sayılan oyların yüzde 35'i uyarınca ve resmi olmayan ilk sonuçlara göre YDP yüzde 44 ile ipi göğüsledi. Aynı sonuçlara göre bu seçimlerde çok iddialı olan Yorgos Papandreu'nun başkanlığındaki ana muhalefet sosyalist PASOK yüzde 38.6 ile ikinci sırada yer aldı. Yunanistan Komunist Partisi (KKE) yüzde 7. 8 ile üçüncü, radikal sol ittifak partisi SYRIZA ise yüzde 4.5 ile dördüncü oldu. Bu seçimlerin sürpriz partisi aşırı milliyetçi LAOS ise yüzde 3 barajını aşarak ilk kez parlamentoya girmeye hak kazandı..

YDP 157 MİLLETVEKİLİ ÇIKARIR
Karamanlis, YDP'nin, 2004 yılında aldığı yüzde 46'nın altına düşmesine rağmen bu seçimlerde aldığı oylarla tek başına hükümet kurabilmesi için 300 sandalyelik parlamentoda gereken parlamentoda 157 milletvekili çıkarması bekleniyor.

PASOK'TA ZOR GÜNLER
Ancak bu seçimleri kazanacağından emin görünen Papandreu'nun, üstelik 2004 seçimlerinde aldığı yüzde 40'ın altında düşmüş olması, parti içindeki konumunu zorlaştıracak. PASOK'un önde gelenleri Papandreu'yu liderlikten istifaya zorlamaları beklenirken; PASOK içindeki cepheleşmelerin artması söz konusu. Bu seçimlerde Yunanistan'daki sol eğilimli partilerin oy potansiyellerini artırdığı gözleniyor.. KKE ve SYRIZA parti başkanları Aleka Papariga ile Alekos Alavanos, seçim öncesinde sosyalist PASOK lideri Papandreu'nun "işbirliği yapma" önerilerini geri çevirmişlerdi. Bu seçim sonuçlarının sabahın erken saatlerine kadar kesinleşmesi ve Karamanlis'in tek başına hükümet kurması bekleniyor.
Haberin fotoğrafları