kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Irak Savaşı petrol içindi'

Yıllardır iddia edilen, kulislerde fısıldanan sözleri ilk kez üst düzey bir isim dile getirdi... Uzun yıllar Amerikan ekonomisinin tek patronu olan Alan Greenspan, bugün piyasaya çıkan kitabında şok ifadeler kullandı..
Amerika'nın Irak'a girmesinin üzerinden 4 yıldan fazla zaman geçti. Ancak ABD Başkanı George W. Bush'un, "Saddam rejimini devirip Irak'a demokrasi getirme" iddiasıyla ilgili olarak her geçen gün şüpheler daha da büyüdü. ABD yönetiminin Irak Savaşı'na başlama nedeni olarak "petrolü" gösteren sayısız isme Cumhuriyetçilerin saygın ismi Alan Greenspan da katıldı. Tam 18.5 yıl boyunca Merkez Bankası'nı yöneten Alan Greenspan (81) bugün piyasaya çıkan "Türbülans Çağı: Yeni Dünyada Maceralar" isimli kitabında savaşın nedeninin "petrol" olduğunu yazdı.

SERT TEPKİLER
500 sayfalık kitabın bir kopyasını ele geçiren Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, bu denli önemli bir Cumhuriyetçiden bu açıklamanın duyulmasının büyük bir şok olduğunu belirtti. Greenspan kitapta, "Herkesin bildiğini yani Irak Savaşı'nın büyük oranda petrol yüzünden çıkmış olmasını kabul etmenin siyasi olarak uygunsuz olması beni üzüyor" diyor. Cumhuriyetçiler arasında etkin olan isim Bush yönetimini mali konularda da sert bir dille eleştiriyor.

'KAYBETMEYİ HAK ETTİ'
ABD Başkanı Bush'un "ulusal harcamaları iyi ve doğru bir şekilde kontrol edememiş olduğu için ortaya çıkan borçlanmaların kabul edilemez olduğunu" belirtiyor. Bush yönetimini bu kontrolsüz harcamalar konusunda sayısız kez uyardığını, ancak Bush'un uyarılarını kulak arkası ettiğini belirten Greenspan, "Bu yüzden Bush'un kontrolündeki Cumhuriyetçiler geçen yıl Kongre'yi kaybetmeyi hak etti" yorumu yaptı. Greenspan, "Bush yönetiminde ülkenin ekonomik yönetiminin de Beyaz Saray çalışanlarının elinde kalmış olması üzücü" diye yazdı. Kitabı kaleme almaya 2006'da başlayan Greenspan'in kitabından yapılan alıntılar hakkında Başkan Bush yönetimi herhangi bir açıklamada bulunmadı.
Haberin fotoğrafları