kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

"Erivan'da saldırı" haberi

Ermenistan'ın başkentinde düzenlenen bir spor turnuvasında, İstanbullu Ermenilerden oluşan basket takımına hakaret ve saldırı oldu mu? SABAH'ın haberi bu yöndeydi, ama "uydurmadır" denince....
Erivan'da düzenlenen Dünya Ermenileri Olimpiyatı'nda ABD'li Glendal ile İstanbul arasındaki basket maçında, Türkiye Ermenisi sporcular hakaret ve saldırıya maruz kaldı mı?
Gençlerimize Saldırdılar manşetli haber, "kaldı" diyor, ayrıntıları aktarıyordu. Bu haber başka bir gazetede "asparagas" (hayal ürünü) diye nitelendi.
Konuyu araştırdım. Muhabir Gökçen Kesgin ile de görüştüm.
SABAH'ın haberi iki kaynağa dayandırılmış: Eurasianet sitesi muhabiri Onnik Krikoryan ve Taksimspor kulübü başkanı Garo Hamamcıyan.
Ayrıca elimde Glendale oyuncuları Artin Avanessian, Anthony Khotsikian ve Hagop Setrakian'ın internette yapılmış açıklamaları var.
Hikâyeleri uzun, ama özetle şöyle:
Maç esnasında Glendale'in 15 numarası 5 faulle oyun dışı kalmış. O sahadan çıkarken İstanbul'un 10 numarası topu 15'in kasıklarına atmış. Bunu sıkı bir kovalamaca ve bağırış çağırış izlemiş. Maçtan sonra 15 numara, "neden topu bana böyle attın" deyince, İstanbul'un 10 numarası "bana arkadaşlarından biri pis Türk köpeği dedi, ona kızdım" demiş. Setrakian, "kavgayı biz başlattık" diye yazıyor. Avanessian ise, maç sırasında ilk önce İstanbul takımından bazılarının, Glendale oyuncularının analarına küfrettiğini öne sürüyor.
Sonuç olarak:
a) Haberin "asparagas" olduğu iddialarını ciddiye almak mümkün değil. Belli ki maçta bir küfürleşme ve arbede yaşanmış. Kim başlatmış, bunu anlamak belki hiç mümkün olmayacak.
b) İddiaların karşlıklı uçuştuğu, kanıtlamanın zor olduğu böyle bir haberin neden bu şekilde manşet olduğunu, bir maçı anlatırken neden 'ABD diasporası saldırdı' ifadelerinin kullanıldığını belki bir kez daha sorgulamak gerekir.