kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

RTÜK ve Kanaltürk

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 22 Temmuz seçimleri öncesinde, tek taraflı yayın yaptığı gerekçesiyle Kanaltürk'ün haberlerini 6 gün yasakladı. Bu kanalın sahibi görünen Tuncay Özkan, gazeteciden ziyade bir politikacı kimliğinde olsa da, böyle bir yasaklamayı yanlış buluyoruz. Aslında, RTÜK'ün öfkelendiği husus, Kanal'ın taraf tutmasından ziyade, Erdoğan'ın çok önceden sarf ettiği bazı sözlerin gündeme taşınması idi. Mesela, Öcalan için "Sayın" ifadesini kullanması, şehitlere "kelle" dediğinin ileri sürülmesi; bir de sonu gelmeyen yolsuzluk iddiaları. Muhalefet partileri de seçimlerden önce, AK Parti'ye karşı gerçekleri tamamen saptırarak, tıpkı Kanaltürk gibi demagojik bir söylemi benimsemişti. İyi ki de öyle oldu; bütün yolsuzluk iddiaları veyahut "gizli gündem" savları, seçmenin değerlendirmesine sunuldu. Dolayısıyla şimdi aynı iddialar tekrarlanınca, Tayyip Erdoğan göğsünü gere gere "Bunları söylediniz, cevabını da 22 Temmuz'da aldınız" diyebiliyor.
Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun elinde geniş yetkiler var. Bütün kanallar topun ağzında. Özellikle, yayın ilkelerinin ihlâli cezalarında zaman aşımının bulunmaması, RTÜK'ün, kanallara açık/gizli baskı yapabilmesinin imkânını da yaratıyor. Diyelim ki, haberlerden dolayı, 1995'te bir "uyarı" aldınız. Daha sonraki kademeler, "kınama", "program durdurma" ve gitgide artan "para cezaları." Şu anda, kanallar, bilhassa, haber ve spor programları yüzünden öyle bir hale gelmiş ki, bir sonraki adım çok yüksek para cezaları ve hatta lisans iptali. Sona eren diziler veyahut eğlence programlarında zaman aşımının bulunmaması çok önemli değil fakat, haber ve spor yayınlarında, her hatada, bir üst cezaya geçilmiş ve yolun sonuna gelinmiş. Bir başka ifadeyle, bütün kanalların üzerinde Demokles'in kılıcı sallanıyor. Bu da, iktidarlara, RTÜK vasıtasıyla televizyon kuruluşları üzerinde geniş denetim imkânı veriyor.
1994'te kabul edilen 3984 sayılı yasa bir an önce değiştirilmeli; televizyon kuruluşlarına daha demokratik bir ortam sağlanmalı.