kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Japon uydusunu taşıyan Rus roketi düştü

Yeni Haber
Japonya'ya ait iletişim uydusunu taşıyan Rus yapımı 'Proton-M' roketi, Kazakistan'daki Baykonur Uzay üssünden fırlatıldıktan kısa süre sonra düştü.

Rus Ria Novosti ajansının haberine göre, kalkışından kısa bir süre sonra arızalanan ve Japon iletişim uydusu JCSAT-11'i taşıyan Proton M roketi, Kazakistan'ın Djesskazgana şehrine 40 kilometre mesafedeki kırsal alana düştü.

Rusya Uzay Dairesi (Roskosmos) yetkilileri, roketin, Kazakistan'la yapılan kontrat kapsamında Rusya'dan kiralandığını, düşme sebebinin, motordaki bir arızadan kaynaklandığını bildirdi. Olayda can ve mal kaybı yaşanmadı. Yetkililer, "Ekiplerimiz kaza yerine vardı ve durum değerlendirmesine başladı. Fırlatma sigortalanmıştı ve zarar sigorta şirketleri tarafında karşılanacaktır" açıklamasını yaptı.

JCSAT-11 taşıyan Rusya Proton-M taşıyıcı-roketi, yerel saatle 02:43'de fırlatıldı. Roketteki arıza ise fırlatmadan 139 saniye sonra 76 km yükseklikte ikinci kademe motorların çalıştırılması sırasında gerçekleşti. JCSAT-11 uydusu, 15 yıl süreyle iletişim ve yayın amaçlı olarak tasarlanmıştı.

Kazanın ardından Rusya'daki yetkili makamlar, Proton M tipi tüm roket taşıyıcıların kullanımını durdurdu.

Benzer bir kaza geçtiğimiz yıl, Belarus uydusunun uzaya fırlatılışı sırasında yaşanmıştı. Belarus'un Belka uydusunu taşıyan Rus 'Dnepr' tipi roketi, fırlatmanın 86. saniyesinde motorları durarak Kazakistan sahasına düşmüş, 1.1 milyon dolar değerinde maddi hasar meydana gelmişti.
Kazakistan, Baykonur uzay üssünü 2050 yılına kadar kiralayan Rusya'dan her yıl 115 milyon dolar gelir elde ediyor.

CHA