kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Anayasa ve temel nitelikler

Geçenlerde Prof. İbrahim Kaboğlu ve Prof. Süheyl Batum'un "Bu Meclis yeni bir anayasa yapmaya yetkili değil. Ancak mevcut olanı değiştirebilir" dediğini yazmıştım ya, bir okurum hatırlattı: "Prof. İbrahim Kaboğlu, 2001'de, Barolar Birliği için anayasa taslağı hazırlayan kadrodaydı. Aynı şekilde, 1992'de, TÜSİAD için de yeni bir anayasa taslağı hazırlandı ve bu heyette de Prof. Süheyl Batum bulunuyordu. Madem Meclis yeni bir anayasa yapmaya yetkili değildi, bu taslakları niye hazırladılar?"
Aslında, sadece "mevcut anayasa değiştirilecek, yoksa yenisi yapılabilir mi", tartışmasının can alıcı noktası, ilk 3 madde. Mevcut değiştirilecekse "ilk 3 madde dokunulamaz"...
TÜSİAD için hazırlanan anayasa taslağının 2. maddesi şöyleydi: "Türkiye Cumhuriyeti, insan haklarına dayanan, milli, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir."
Barolar Birliği'nin anayasa taslağı biraz daha farklıydı; "milli" kelimesi metinden çıkmıştı: "Yurttaşların ortak varlığı olan Türkiye Cumhuriyeti, insan haklarına dayanan demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir" deniliyordu.
Mevcut anayasamızın 2. maddesinde ise, "Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan" ibaresi de bulunuyor.
Yakında bu tartışma çok alevlenecek.