kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Avrupalı aydınlardan Türkiye'ye destek

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Avrupalı aydınlardan Türkiye'ye destek
Br grup Avrupalı aydın, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin tutumunun AB'nin inandırıcılığını tehlikeye attığını belirterek diğer AB liderlerinin buna sessiz kalmasını eleştirdi. Financial Times'e mektup gönderen aydınlar, diğer AB liderlerini Türkiye'ye olan taahhüdü net bir biçimde teyip etmeye çağırdı.

Financial Times gazetesi, Nicolas Sarkozy'nin geçtiğimiz günlerde açıkladığı AB'nin küresel rolü vizyonunu öven bir başyazı yayınlaması üzerine 7 Avrupalı kuruluş yönetici ve üst düzey üyesi, gazete editörüne bir mektup göndererek Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin yaklaşımını eleştirdiler.

Mektupta Sarkozy'nin, konuşmasında İslam ile Batı arasındaki çatışmanın önlenmesini, küresel bazında başlıca meydan okuma unsuru olarak ilan ettikten sonra Türkiye'nin AB üyeliğine karşıtlığını bir kez daha dile getirdiğine dikkat çekilirken Türkiye konusundaki pervasız tutarsızlığının AB'nin inandırıcılığını tehlikeye attığı vurgulandı.

"SARKOZY MÜZAKERELERİ KÜÇÜK DÜŞÜRMEYİ SÜRDÜRECEK"

Fransa Cumhurbaşkanının Türkiye ile yeni müzakerelerin, açılacak başlıkların, hem üyeliğe, hem de "imtiyazlı ortaklığı" mümkün kıldığı sürece bloke etmeyeceğini söylediğine işaret edilen mektupta "Başka bir deyimle Fransa, AB'nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini, Haziran ayında euro başlığı ile yaptığı gibi 'üyelik' içerdiğini sandığı fasılları bloke ederek küçük düşürmeyi sürdürecek" denildi.

Mektuba imza atanlar, Fransa'nın daha önce yaptığı taahhütlerden dönmesinin karşısında diğer Avrupalı liderleri ve özellikle Financial Times gibi daha önce Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyenlerin sessiz kalmasını da eleştirdiler.

Türkiye ile AB müzakereleri çerçevesinin tüm üye ülkelerce Ekim 3 2005 tarihinde oy birliği ile kabul edildiğine dikkat çekilen mektupta AB'nin Türkiye'nin üyelik için ehliyetli olduğunu 1989 yılında, adaylık statüsünü ise 1999 yılında tanıdığını, 2004 yılında ise adaylık müzakerelerinin başlatılması kararlaştırdığı anımsatıldı.

"TÜRKİYE'YE TAAHHÜT NET BİR BİÇİMDE TEYİD EDİLMELİ"

Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'ye ilişkin tutumunun sürmesine izin verilmesi halinde AS liderlerince AB'nin dünyadaki yeni rolüne ilişkin iddialı konuşmalarının hiçbir değeri olmayacağı vurgulanan mektupta "AB'nin dış politika inandırıcılığındaki derinleşen erozyona son vermenin tek yolu, diğer devlet başkanları ve Avrupalı liderlerinin Türkiye'nin üyeliğine olan taahhüdünü net bir biçimde yeniden teyit etmeleridir" denildi.

Mektubun son bölümünde de Türkiye'nin AB üyeliği konusunun Ortadoğu ve dünyanın geri kalan bölümünde AB inandırıcılığına ilişkin değerlendirmelerdeki merkezi bir prizma oluşturduğuna dikkat çekilerek "Önemli bir üye devletin cumhurbaşkanının bile keyfi bir biçimde AB'nin inandırıcılığını tahrip etme hakkı bulunmuyor. Bunu önlemek diğer devlet başkanlarına bağlıdır" ifadesi kullanıldı.

Financial Times gazetesine gönderilen mektubu imzalayanlar söyle:
Hakan Altınay, İstanbul Açık Toplum Enstitüsü Direktörü; Jean-François Bayart, Paris'teki Uluslararası Etüdler ve Araştırmalar Merkezi Eski Direktörü ve Siyasi Toplumlar Analizi Fonu Başkanı; Kryzstof Bobinski, Varşova'daki Unia & Polska Vakfı; Kirsty Hughes, Londra'daki London School of Economics Avrupa Enstitüsü üyesi; David Kral, Prag'daki Europeum Direktörü; Nathalie Tocci, Roma'daki Uluslararası İşler Enstitüsü kıdemli üyesi; JosTorreblanca, Madrid'deki Elcano Uluslararası İliştiler Enstitüsü, kıdemli üyesi.

ANKA