kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sahte dişçilere dikkat!

Yeni Haber
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlğı Şube Müdürü Diş Tabibi Nagihan Bedir, diplomasız ve eğitim almamış sahte dişçilerin ağız ve diş sağlığını bozduğunu, Hepatit ve AIDS gibi hastalıklara neden olduğunu söyledi.

Ağız ve diş hastalıklarının tedavisinin '1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanu' hükümlerince dişhekimliği fakültelerinden diploma alan kişilerce yapılabildiğini anlatan Bedir, toplumda 'dişçi' olarak bilinen sahte dişçilerin önüne geçilemeyecek büyük hasarlara yol açtığını kaydetti.

Sahte dişçilerin ağız ve diş sağlığını bozduğunu, oluşabilecek komplikasyonları bilmedikleri için hastaların hayatlarını tehlikeye attıklarını anlatan Diş Tabibi Bedir, bu kişilerin sterilizasyon kavramını bilmedikleri için de hepatit, AIDS gibi hastalıkların yaygınlaşmasına sebep olduğunu öne sürdü.

Sahte dişhekimliği yapan kişilerin kendilerini doktor olarak tanıttığını, vatandaşların gittikleri dişhekimi muayenehanesinde hekimin diplomasının ve muayenehane uygunluk belgesinin çalışma odasında asılı olup olmadığını mutlaka kontrol etmesini isteyen Bedir, "Böylelikle kendilerini doktor olarak tanıtan sahte dişhekimlerine karşı kendilerini korumuş olurlar. Bazı hastalar ise tedavi oldukları kişinin hekim olmadığını bildikleri halde daha az ücret ödedikleri için, ağızlarını bu kişilere emanet etmektedirler. Dişhekimliğinde çekim, protez ve dolgu gibi uygulamalar gerekli itina ve kurallara riayet edilerek yapılması gereken işlemlerdir.

Bu işin eğitimini almamış kişinin yapmış olduğu protez, kurallarıyla yapılmadığı için kısa sürede altındaki dişin çürümesi ve bütün dişlerin çekimiyle sonuçlanabilecektir. Hastaya ideal tedaviyi ancak 5 yıllık eğitim almış diş ekimleri yapabilir. Dişhekimliği eğitimi almamış kişilerin yaptıkları uygulamalar hiçbir zaman hasta için memnuniyet verici olamaz. Aynı zamanda gerekli hijyen kurallarına uyulmadığı için tüberküloz, hepatit, AIDS gibi hastalıkların bulaşma riski vardır. Her yıl, maddi ve manevi bir çok fedakarlık yaparak uzun süren eğitim sonunda dişhekimliği fakültelerinden mezun olan dişhekimleri hastalarını tedavi edebilmek için iş imkanları yaratmaya çalışırken, sahte dişhekimleri hak etmedikleri halde çıkar temin etmekte ve kayıt dışı çalışarak devlete vergi ödememektedirler.

Sahte dişhekimliği yasal sınırların dışında uygulama alanı bulduğu için engellenmesi de devletin sorumluluğundadır." dedi.

Öte yandan Tababet ve Şuabatı Tarzı İcrasına Dair Kanun gereği kişisel çıkar amacı olmasa bile diplomasız olarak diş hekimliği mesleğine ilişkin herhangi bir muayene veya müdahale yapan diş hekimliği klinik hizmetleri ile ilgili işyeri açanların meslek icraları durduruluyor. Yasa gereği bu kimseler hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve bin YTL'den 3 bin YTL'ye kadar para cezası uygulanıyor. Ayrıca işyerlerinde bulunan ve münhasıran diş hekimliği mesleğini icra etmekte kullanılan araç ve gereçlere de el konuluyor. Diş protez teknisyenleri sahip oldukları diploma ve belgelerin hak kazandırdığı unvanlardan başkalarını kullanamıyor.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürü Nagihan Bedir, sahte dişhekimliği yapan kişiler hakkında gelen şikayet dilekçeleri değerlendirildiğini, Sağlık Müdürlüğü ve Dişhekimleri Odası yetkililerinden oluşan ekip tarafından denetimler yapıldığını söyledi. Bu kişilerin Cumhuriyet savcılığına bildirilerek, haklarında 5181 sayılı Kanuna aykırılıktan dava açıldığını belirten Bedir, yasa dışı faaliyet göstererek toplumun genel ve ağız-diş sağlığını tehlikeye sokan sahte dişhekimleriyle mücadele etmenin devletin olduğu kadar, kişilerin kendilerine de düştüğgünü dile getirdi.

(CHA)