kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ramazan davulcumuz üniversiteli

Yeni Haber
Eskişehir'de Ramazan'da davul çalacaklar, muhtarlar derneğince oluşturulan heyet tarafından imtihanla belirlendi.

300 kişinin başvurduğu seçmelerde, aralarında 2 üniversite mezununun da bulunduğu 180 kişi, Ramazan boyunca davul çalmaya hak kazandı.

Eskişehir'de Ramazan'da davul çalacaklar, muhtarlar derneği tarafından imtihandan geçirildi. Muhtarlıklara başvuran 300 davulcudan usta olmayan 25'i, öğle saatlerinde dernek binası önünde toplandı.

Davulcular, önce çiftetelli çalarak bir süre vatandaşları eğlendirdi. Çevre sakinleri, davulcuların sergilediği davul gösterisini ilgiyle izledi.

Bazı vatandaşlar, çalan gırnata ve davul önünde çiftetelli ve roman havası oynadı. Davulcular, ardından, muhtarlar tarafından oluşturulan heyetin önüne geçerek notasına uygun çalma ve mani okuma alınında imtihandan geçirildi.

İmtihan sonunda başarılı bulunan 24 davulcu, Ramazan'da davul çalmaya hak kazandı. Ramazan'da vatandaşları sahura kaldıracak davulculara kimlik verilecek. Davulcular, görev sürelerince tek tip elbise giyecekler.

Bu arada, davulcu seçme sınavına üniversite mezunu işsiz bir genç de katıldı.

Geçtiğimiz yıl Uludağ Üniversitesi Bilgisayar Öğretmenliği'nden mezun olan ve iş bulamadığı için davulcu sınavına katılan Kemal Akın (22) ilgi odağı oldu.

KPSS sınavlarını da kazanamayan ve mahalle sakinlerinin isteği üzerine sınava gelen Akın, eline aldığı davulla heyet önünde ter döktü.

Akın, pek başarılı olamasa da mahallelisinin destiği ile sınavı geçerek, Ramazan'da sahur vakti davul çalmaya hak kazandı. Sınavı kazanan Akın'ın mutlu olduğu görüldü.

Okul sonrası iş bulmak için tüm girişimlerine rağmen iş bulamadığını belirten Akın, ikamet ettiği mahallenin muhtarının emekli öğretmen olduğunu ve iş bulamaması üzerine kendisine davul çalmasını istediğini söyledi.

Mahalle sakinlerinin kendisine bir davul aldığını ifade eden Akın, bir haftalık bir kurs ardından davul çalmayı öğrendiğini vurgulayarak, "Şu anda da sınavı kazandım. Çok mani biliyorum. Bunları birkaç gün çalarak daha iyi pekiştireceğim, Ramazan'da Sazoba mahallesinde bir ay davul çalarak ekmek paramı kazanacağım" diye konuştu.

Öte yandan, derneğe müracatta bulunan diğer üniversite mezunu İsmail Ovalı'nın ise hasta olduğu için sınava gelmediği, kendisine Ramazan'da davul çalması için bir fırsat verilmesini istediği öğrenildi.

Ovalının bu talebi muhtarlar derneği tarafından kabul edildi. Oavalı da diğer üniversite mezunu arkadaşı Akın gibi Ramazan ayında sahurlarda davul çalacak.

Türkiye Muhtarlar Derneği Eskişehir Şube Başkanı Hasan Tutucu, kent genelinde 85 ayrı mahallede 180 davulcunun görevlendirileceğini söyledi.

Davul çalmak için 300 kişinin müracaatta bulunduğunu ve bunların çoğunu sınavdan önce elediklerini kaydeden Tutucu, kalan diğer davulcuların, önceki yıllarda çalan usta kişilerden oluştuğunu, sadece elemelerde başarılı olan 25 davulcunun sınava tabi tutulduğunu dile getirdi.

Belirlenen şartlar niteliğinde sınav yapıldığının altını çizen Tutucu, "Yaptığımız sınavda başarılı olanlar davulcu seçildi. Davulculara bol bahşiş diliyorum'' dedi. Tutucu, bu sene iki üniversite mezunun davul çalmak için müracatta bulunduğunu ve sınavları da başarıyla geçtiklerinin altını çizdi.

CHA