kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Okul zili 1500 YTL'den çalıyor

Pervin METİN MERKEZ
Yeni öğretim yılına iki hafta kala velileri zor günler bekliyor. İlköğretime başlayan bir öğrencinin maliyeti 480 YTL'den başlayıp 1.600 YTL'ye kadar yükseliyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Okul zili 1500 YTL'den çalıyor
Yeni eğitim öğretim yılına sayılı günler kala, öğrenciler okula başlamanın heyecanını yaşarken, veliler alışveriş telaşında. Türk Eğitim Sen'in hesaplarına göre, bir öğrencinin okula başlamasının maliyeti ise velileri zor günlerin beklediğini gösteriyor. Araştırmaya göre ana sınıfına başlayacak bir öğrenci için 40, ilköğretim birinci sınıfı için 38, genel lise için 42, meslek lisesine başlayacak bir öğrenci için 39 ayrı kalemde masraf yapılması gerekiyor.

ANA SINIFI MALİYETİ BİN YTL
İlköğretim okullarına bağlı anasınıfına başlayan bir öğrencinin okula ilk adımının maliyeti 402.75 YTL ile 1.014.26 YTL arasında değişiyor. Çocuğunu ilköğretime yeni kayıt yaptıracak aileler ise ortalama 484.98 YTL harcama yapacak. Aileler çocuğunu okula eksiksiz göndermek istiyorsa, bu rakam 1.585.12 YTL'ye kadar çıkıyor. Ortaöğretim çağına gelmiş çocukları bulunan ailelerin işi daha da zor. Genel liseye başlayacak öğrencinin ailesine maliyeti 684.43 YTL ile 2.104.67 YTL arasında. Meslek lisesi öğrencisinin eğitim-öğretime hazır şekilde başlayabilmesi için gereken miktar ise 681.43 YTL ile 2.108.67 YTL arasında değişiyor.

MALİYET SÜREKLİ ARTIYOR
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, okul masraflarıyla ilgili şu yorumu yaptı: "Kayıt, servis ücreti, kıyafet, defter parası derken, okul masrafı binlerce YTL'yi buluyor. Dar gelirli vatandaş için bu maliyeti karşılamak ne yazık ki çok zor. Üstelik her yıl karne parası, cam parası, temizlik parası gibi adlar altında çeşitli paralar da çocuklarımızdan tahsil ediliyor. Böylece veli üzerindeki yük daha da artıyor. Çocuk okutmak gerçekten hüner gerektirir."