kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MAHMUT ÖVÜR

Çiller'in yeni 'lider' adayı kim?

Merkez sağda birleşme adresinin DP olması gündeme geldiği andan itibaren bir grup siyasetçi DYP isminden hiç vazgeçmedi.
O gün vazgeçilmeyen DYP'nin bugün yeniden siyaset sahnesine çıkma hazırlıkları yapılıyor. Projenin arkasında ise bilinen bir isim var; Eski Başbakan Tansu Çiller ...
Çiller adı, her ne kadar bugünkü DP içinde yürütülen siyasi arayışlarda da geçse, asıl hedef DYP'nin yeniden yapılandırılması.
Peki, bu nasıl olacak?
Çiller'e yakın siyasi çevrede DYP projesinin hayata geçirilmesi iki aşamalı olarak ele alınıyor.
İlki, yerel seçimlere kadar mevcut yönetimin içinden bilinen bir isimle yola devam etmek. Örneğin "Nevzat Abi" (Ercan) formülü bu düşüncenin bir ürünü.
Bu projenin "Yerel Seçimler" sonrası, biraz flu görünse de aslında ne olacağı bugünden belirlenmiş gibi.
Hesap tutarsa o günden sonra DP, DYP olacak ve başına da Tansu Çiller geçecek.
Bu beklenti içinde olanlar, Tansu Çiller'in bu dönemde "daha olgun ve daha hatasız bir liderlik" sergileyeceğine inanıyor.
İkincisi, Aydın Menderes'in tarif ettiği " Helal süt emmiş genç bir DYP'li" formülü...
Soruya içinden geçtiğimiz süreçte kimse net cevap veremiyor. Nedeni de arayışın sürmesi. Gündemde birkaç genç isim var. Daha önce Gültekin Uysal ve Çağrı Erhan ismini yazdım.
O günden bu yana bu iki isim üzerinde yapılan tartışma ve araştırmalardan çıkan sonuç pek parlak değil.
Uysal'ın DYP geleneği içinden gelmemesi ve daha çok "dini cemaatlere" yakın durması şansının olmadığı biçiminde yorumlanıyor.
Çağrı Erhan'ın ise akademisyen yanının ağır basması, parti-toplum ilişkisinde sıkıntı yaracağı biçiminde değerlendiriliyor.
Şimdi gelelim son duruma...
DP içinde birçok farklı grubun "lider" arayışı, aynı şekilde Nevval Sevindi ve Sinan Aygün gibi isimlerin de genel başkanlık için nabız yoklaması sürüyor...
Peki, Çiller ve çevresi ne yapıyor?
Onlar da Aydın Menderes'in "genç" önerisine sıcak bakıyor.
Çünkü Çiller, kısa vadede en azından yerel seçimlere kadar kendisini ortaya koyarak bir riske girmek istemiyor.
Bu nedenle Çiller'in çevresinde daha uzun soluklu bir hazırlık yapılıyor. O hazırlığın merkezinde ise sürpriz bir "genç lider" adayı var: Siyaset Bilimci Doç. Dr.Ahmet Ünalan...
Bizzat Çiller'in önerisiyle tam 5 yıl önce, eski İstanbul İl Başkanı Süleyman Soylu'nun temas kurduğu Ünalan, Almanya'da çok bilinen bir bilim adamı. Türkİslam Birliği'nin faal üyesi olan Ünalan, Duisburg Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.
Henüz 31 yaşında olan ve 4 dil bilen Ünalan, aynı zamanda Alman Cumhurbaşkanı'na ve AB'ye danışmanlık hizmeti de veriyor.
Bir DYP'linin deyimiyle "Film 5 yıl sonra koptuğu yerden devam edecek."
Bu da şu anlama geliyor, önümüzdeki DP Olağanüstü Kongresi'nde "Ahmet Ünalan" Çiller'in adayı olarak ortaya çıkarsa hiç şaşırmayın.
Anlaşılan o ki, "eski hatalardan ders alan" Çiller, bu kez "Merkez Sağ" ın toparlanması için işi sıkı tutuyor ve iyi hazırlanıyor.
Yani sadece kendisini öne sürmüyor, yeni genç isimlerin de öne çıkması için çaba harcıyor.
Daha açıkçası hangi seçenek yeni bir sinerji yaratacaksa Çiller o seçeneğe göre tavrını koyacak.
Ya elini taşın altına sokacak ya da genç birini destekleyecek.
Tabii tüm bu siyasi hesapların tutup tutmayacağı, merkez sağın öteki siyasi aktörlerinin hamlelerine de bağlı.