kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Okulların açıldığı hafta toplu taşıma ücretsiz

Yeni Haber
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yaklaşık 2.5 milyon öğrencinin dersbaşı yapacağı 17 Eylül Pazartesi gününden itibaren 3 gün; sabah 4, akşam da 4 saat olmak üzere toplam 8 saat toplu taşıma araçlarını ücretsiz olacağını söyledi. Okuların açıldığı ilk gün İstanbulluların özel araçları yerine toplu taşıma araçlarını tercih etmesini isteyen Topbaş, okulların açıldığı haftanın ilk 3 günü, yanında velisi olan ya da olmayan öğrenciler için ticari taksilerin yüzde 50 indirimle çalışacağını ifade etti. Topbaş ayrıca, okulların açıldığı haftanın ilk 3 günü İstanbul'da yol ve kavşak çalışmasının yapılmayacağını söyledi.

Kadir Topbaş'ın başkanlığı'nda; İstanbul Valiliği, İl Jandarma Komutanlığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Taksiciler Odası, Okul Servisleri Odası, İstanbul Ticaret Odası, İETT, İDO, Fen İşleri Daire Başkanlığı, Alt Yapı Koordinasyon Müdürlüğü, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Ulaşım AŞ, İBB Trafik Müdürlüğü ve Toplu Taşım Hizmetleri Müdürlüğü yetkililerinin katıldığı toplantı düzenlendi.

Toplantının ardından okulların açılacağı ilk gün için İstanbul'da alınacak tedbirleri açıklayan Kadir Topbaş, 17-18 ve 19 Eylül 2007 tarihlerinde sabah 06.00-10.00, akşam da 16.00-20.00 saatleri arasında; İETT, metro, özel halk otobüsleri, vapurlar, deniz motorları ve hafif metronun ücretsiz olacağını belirtti. Kadir Topbaş, yine okulların açıldığı haftanın ilk 3 günü, yanında velisi olan ya da olmayan öğrenciler için ticari taksilerin yüzde 50 indirimle çalışacağını ifade etti.

Toplantının ardından alınan kararlar ise şöyle;

-İstanbul'da yaklaşık 2 milyon 322 bin 767 öğrenci, 2 bin 582 okulda ders başı yapacak.

-16 bin okul servis aracı trafiğe çıkacak.

-Öğrenci servisleri, okulların açıldığı ilk gün trafiğe boş çıkmamaları için bir hafta önceden öğrenci kayıtlarını bitirecek. Öğrencilerin alınacakları yerler belirlenecek. Servisler mutlaka öğrenciyi evinden alıp, akşam evine bırakacak. Okulların açıldığı gün servisler okullara öğrencisiz gitmeyecek.

-Çocuklarını okula servisle gönderen veliler, özel araçları yerine mutlaka servisleri kullanmaları, özel araçlarıyla trafiğe çıkmamaları, trafik akışı açısından büyük önem taşıyor.
-Memurlar mesaiye saat 09.00 'da başlayacak.

-İstanbul'da ana arterlerde 46 kavşakta (büyük şantiyeler) çalışmalar sürüyor.

İstanbul genelinde ise Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü dahil 450 ayrı noktada irili ufaklı şantiyelerde çalışmalar devam ediyor. Bu şantiyelerde okulların açıldığı hafta çalışma yapılmayacak. Trafiği enleyecek tüm unsurlar ortadan kaldırılacak. Çalışmalar daha sonra kademeli olarak başlatılacak.

-Yollarda çalışma yapılmayacak. Trafik akışını engelleyen çukurlar kapatılacak. İETT, 800 ek otobüs sefer koyacak. Çocuklarını servisle göndermeyen veliler ve öğrenciler, toplu taşım araçlarını tercih etmeleri ulaşım ve trafik rahatlığı açışından büyük önem taşıyor.

-İDO, kış tarifesine geçerek ek sefer koyacak.

-Okul servis araçları, Asya ve Avrupa yakası arasında arabalı vapurlardan öncelikle yararlanacak.

-Trafik akışını sağlamak için ana arterlerde 194 kavşakta 2 bin 500'ü trafik polisi olmak üzere toplam 7 bin polis görev yapacak. Okulların açılacağı gün büro hizmeti yapan polisler, İlçe Emniyet Müdürlükleri personeli trafik düzeninin sağlanmasına yardımcı olacak.

-Trafik sıkışıklığı yaşanmaması için ana arterlerde bin 37 zabıta memuru trafik ekiplerine yardımcı olacak. Zabıta personeli, emniyet ile planlanan çerçevede 155 okul 48 kavşakta görev yapacak.

-Yollarda olabilecek hasarlı kazalara anında müdahale edilecek, çeşitli güzergâhlarda çekiciler hazır bekletilecek.

-Tek bilet AKBİL uygulamasıyla öğrenciler tüm toplu taşım araçlarından yararlanabilecek.

-Çöp kamyonları gündüz çöp toplaması yapmayacak. Çalışmalar gece tamamlanacak.

-Sürücüler görevlilerin yönlendirmelerine ve trafik kurlarına uyması sorunları en aza indirecek.

TOPBAŞ: "İSTANBULLUYU SUSUZ BIRAKMAYACAĞIZ"

Öte yandan Kadir Topbaş, İstanbul'un Ekim ayı sonuna kadar yetecek suyunun olduğunu söyledi. İstanbulluların tasarrufu elden bırakmamalarını isteyen Topbaş, "Çalışmalarımız devam ediyor. İstanbulluyu susuz bırakmayacağız. Ancak tasarrufu elden bırakmamalıyız. İstanbul'un Ekim ayı sonuna kadar suyu var. Suları kesmeyeceğiz." diye konuştu.

Kadir Topbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı bir törenle vaat edilen tarihte ve saatte Melen Çayı'ndan gelen suyun Ömerli Barajı'na verileceğini ifade etti.