kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Gümrükler, Tüzmen'den niye alındı?

Türkiye, 2013'te 200 milyar doların üzerinde ihracat yapan bir ülke olacak.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın deyimiyle ihracatçı da Türkiye gibi
"Take-off" yapacak. Herkes çok çalışacak. Ancak, ihracatçının gözde bakanı Kürşad Tüzmen'in kolu kanadı kırıldı. Atama ve kadrolaşma sıkıntısı ile gündemden düşmeyen Gümrük Müsteşarlığı, ondan alınıp, yeni Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'ya bağlandı. Bu pozisyon değişikliği, kulisleri "Öküz altında buzağı" aramaya yöneltti.
Acaba Tüzmen, güç mü kaybetti?
Açıkçası, ilgili herkes bu konuda çok farklı düşünüyor. Oysa işin iki temel noktası bulunuyor. Gümrük Müsteşarlığı, 5 yılda çok iş yaptı. Her ne kadar sık sık kamuoyuna yolsuzluk tartışmalarıyla gelse de, kaçak yakalama oranında tam 5 kat artış oldu. Ortada iş yapma anlamında başarı, kadrolaşma açısından ise yaklaşım farklılığı vardı. Bu da 59'uncu hükümet döneminde AK Parti tabanı ile Devlet Bakanı Tüzmen'i çoğu zaman karşı karşıya getirdi.
Atama ve kadrolaşma konusundaki iki büyük atamaya bir bakalım.
Hüsnü Güler, Gümrük Müsteşar Yardımcılığı'na asaleten, Sezai Uçarman da Gümrükler Genel Müdürlüğü'ne vekaleten atanmıştı. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Uçarman'ın kararnamesini geri çevirmişti.
AK Parti içinde tartışma sürerken bu iki bürokrat, Gebze'deki bir çete ope rasyonu soruşturmasına takıldı. Bakan Tüzmen, soruşturmanın selameti açısından her iki bürokratı açığa alınca ortalık karıştı ve "taban ile bakan kavgası" başladı.
Sözü uzatmayalım.
O günden bugüne atama yapılamadı.
Gümrük Müsteşarlığı ile ilgili her dosya ve her konu gündeme gelmeye başladı.
İşte 60'ıncı hükümet döneminde de Erdoğan'ın avukatı ve kadim dostu Hayati Yazıcı'ya Müsteşarlık bağlandı ve büyük sürpriz yaratıldı. Sonra da kafalar karıştı.
Çünkü, Gümrük Müsteşarlığı olmadan Dış Ticaret' olur mu? Dış ticaretin bir ayağı kopuk olur!..
Öyle değil mi? Üstelik, ihracatçı, Erdoğan'ın da Tüzmen'in de icraatlarından çok memnundu.
Kulislerde konuşulanlara göre, seçim öncesi Gümrük Müsteşarlığı'nı direkt Başbakanlığa bağlamak isteyen Erdoğan, son dakikada karar değiştirdi.
Çünkü, gümrüklerle ilgili çok önemli bir çalışma bitmiş durumda.
Türkiye'nin AB yolculuğunda gümrüklerin uyum sürecinde yepyeni bir yolculuk başlatılıyor.
Gümrüklerin "gelir" ve "vergi" ile ilgili bölümü, Gelir İdaresi Başkanlığı'na, gümrüklerde emniyeti sağlamak üzere görev yapan
Gümrük Muhafaza ise İçişleri Bakanlığı'na bağlanıyor.
İşte bu durumu göz önünde bulunduran Erdoğan, düzenleme öncesi teşkilatı yoluna koyması için Yazıcı'yı görevlendirdi. Çünkü, kendisinin de düzenleme oluncaya kadar gözü ve kulağı gümrüklerde olacak.
Gümrüklerde yeni kadrolar için hesap yapanlara duyurulur.
Kimse boşuna beklemesin!..