kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Uganda bile yasakladı, sıra Türkiye'de

FATİH ATALAY
TÜM dünyada yılda 750 milyar ile 1 trilyon adet arasında plastik poşet üretildiği tahmin ediliyor. Yani dakikada 1 milyon poşet üretiliyor.

PLASTİK torbalar hayatımızda 40-50 senedir yer alıyor. Uzmanlar, torbaların doğada yok olma sürecinin en az 100 yıl sürdüğünü belirtiyor.

POŞET kullanımını düşüren ilk ülke İrlanda. 1.2 milyar torbanın üretildiği İrlanda'da, 2002 yılında plastik torba başına 15 sent vergi alınması, tüketimi yüzde 90 düşürmüştü.

İNGİLİZLER yılda kişi başına 167, toplamda 10 milyar adet plastik torba kullanıyor.

İNGİLİZ hükümeti 2008'e kadar plastik torba tüketimini yüzde 25 düşürmeyi planlıyor. Bu karar 22 perakendecinin imzaladığı anlaşmayla destekleniyor. Tesco, Next ve Boots antlaşmaya imza atanlardan bazıları.

YILDA 180 milyon plastik torba kullanılan San Francisco'da da 27 Mart'ta alınan bir kararla poşet kullanımı yasaklandı. San Francisco Amerika'da süpermarket ve eczanelerde bu yasağı uygulayan ilk eyalet oldu.

BANGLADEŞ de aldığı kararda plastik torba kullanımını yasakladı. Neden olarak poşetlerin kanalizasyonları tıkaması gösterildi.

POŞETLER Güney Afrika'da 2003 yılında yasaklandı. Tayvan da, kullanıma sınır getiren ülkelerden biri.

YIL sonuna kadar İtalya ve Fransa'nın da plastik torbaları yasaklayacağı duyuruldu. Poşetleri mısır ve ayçiçeği yağından elde etmek için hükümetlerin çalışmaları sürüyor.

UGANDA 1 Haziran'da aldığı kararla 30 mikrondan (milimetrenin binde biri) daha ince plastik poşet kullanımı ve ithalatını yasakladı. Bu kapsam dışında kalan bütün poşetler içinde de yüzde 120 vergi koyulacağı duyuruldu.