kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

Arınç: Bakanlık beklentim yok

Meclis'te Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu yapılıp 367 gerekli çoğunluk sağlanamayınca gözler 28 Ağustos'ta yapılacak üçüncü tura çevrildi.
Muhalefet dahil hemen herkes, üçüncü turda Abdullah Gül'ün 276 oyu alarak cumhurbaşkanı seçileceğine kesin gözüyle bakarken, AK Parti kulisinde ilginç bir tartışma yaşanıyordu.
Buna göre Anayasa Mahkemesi, geçen dönem Meclis'inin seçime gitmesine yol açan 367 kararında, "İlk iki tura" ilişkin görüş belirtmiş; Meclis'te 367 milletvekilinin bulunmasının yanında, sandıktan da 367 oyun çıkması şartını koşmuştu.
Ancak, Anayasa Mahkemesi son iki tur için herhangi bir görüş belirtmeyip susmuştu. AKP kulisinde yanıtı aranan soru şöyleydi:
"Üçüncü turda sandıktan 276 milletvekilinin oyunu alan cumhurbaşkanı seçilir. Ancak, bu turlarda da sandığa 367 oyun girmesi şart mı?"

Arınç: Perhizdeyim
Soruyu, kuliste oturan eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'a yönelttiğimde, "Bana hiç sorma; Kanadoğlu'na sor" yanıtını vermekle yetindi.
Nedenini sorduğumda ise yanıtı kısa oldu: "Perhizdeyim..."
Perhizinin gerekçesini ısrarlı sorularım karşısında açıkladı:
"Biraz da sıradan milletvekili olayım; çok yoruldum, dinleneyim. Biraz da milletvekilliğinin keyfini bu kulislerde oturup arkadaşlarımla sohbet ederek çıkarayım..."
Bu aşamada, son dönemde medyada yer alan şu iddiayı hatırlattım:
"Adalet Bakanı olmak istiyordu; Başbakan bu makamı vermeyince başka koltuğu kabul etmedi..."
İddialar karşısındaki kızgınlığı yüzünden okunuyordu. Hakkında geçmişte de birçok iddianın dile getirildiğini anımsatıp ekledi:
"Ben son basın toplantımda söyleyeceklerimin hepsini söyledim. Oraya bakarsanız her şeyi bulursunuz. Kimse bana sormuyor, araştırmıyor, aklına gelen her şeyi yazıyor..."
"Başbakan'ın elini rahatlatmak gerekir" dediğini anımsatıp, bu çerçevede bir bakanlık talebinde bulunmadığı ihtimalini sorduğumda ise gülmekle yetindi:
"Biraz dinlenmek istiyorum. Benim bir talebim söz konusu değil. Zaten daha önce de basın toplantımda söylenecek ne varsa söyledim. Oradaki sözlerimi okuyanlar ne dediğimi anlar..."

Üçüncü tur hesabı
Bu sırada yanına gelen AK Parti'nin hukukçu milletvekillerinden Ahmet İyimaya'yı işaret edip, "Biraz önceki sorunuzu Ahmet Bey'e sorun" dedi.
"Sandığa 3'üncü turda da 367 atılıp, bunun içinde 276'yı alan cumhurbaşkanı seçilecek?" sorusunu yönelttiğimde İyimaya şu yanıtı verdi:
"Anayasa Mahkemesi son iki tur için görüş belirtmedi; sustu. Ama bunun nedeni 367'yi son iki turda aramak için değildi. 276 vekilin oyunun sandığa atılmasının yeterli olacağını onlar da görüyordu. Ama açıklayamadı."
Her ne kadar bu tartışma AK Parti grubunda devam ediyor olsa da CHP'deki görüş de İyimaya ile aynı paraleldeydi.
Geçen dönem, Sabih Kanadoğlu'ndan önce 367 şartını ilk kez gündeme getiren CHP milletvekili Şahin Mengü'ye benzer soruyu yönelttiğimde yanıtı kısa oldu:
"Son iki turda 367 gerekmez; 276 yeterlidir..."
Tartışma da bu noktada sonlandı...