kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD mortgage sorununun faturası lüks konuta kesildi

ABD'nin düşük gelirlilere yönelik mortgage pazarında başlayan sorunlar lüks konut alanına da sıçradı. Yükselen faiz oranları tüm satışları durdurdu..
ABD'de düşük gelirlilere yönelik olarak geliştirilen mortgage pazarında (sub prime) patlak veren kriz ülkede yüksek gelirlilere yönelik mortgage pazarını da etkiledi. Piyasalarda yaşanan dalgalanma yalnızca kredi faizlerini yükseltmekle kalmadı. Özellikle borsalarda yaşanan düşüşler ve düşüşlerin daha uzun süre devam etme ihtimali lüks konuta yönelmeyi planlayan olası alıcıları da korkuttu. Alıcılar daha iki ay öncesine kadar özellikle lüks konutlar için yüksek bedeller ödemeye hazırken değişen piyasa şartları nedeniyle artık satın alma planlarını ya geçici süre ertelemeyi daha uygun görüyor. Ya da daha önceden aynı ev için önerdikleri fiyatın yüzde 15-20 altında fiyat teklifleriyle satıcıların karşısına çıkıyor.

TEDİRGİNLİK ARTIYOR
Uzmanlar Wall Street'te yaşanan histerinin sokaklara taştığına işaret ederek insanların her geçen gün biraz daha tedirgin olduğunu söylüyor. Hem alıcı hem de satıcıların güveni büyük ölçüde ortadan kalktı. Basında yer alan ve her geçen gün kötüleşen mortgage haberleri ise özellikle lüks konut alıcılarını tedirgin etti. Bu nedenle alıcılar hemen hareket etmek yerine bekle gör stratejisi uygulamayı uygun görüyor. Her yıl yapılan milyar dolarlık satışlarla rekor kıran lüks konut sektörü son yaşanan olayların ardından ortaya çıkan korku havası nedeniyle duraklama dönemine gireceği ifade ediliyor. Buna gerekçe olarak ise lüks konut alımında kullanılan ancak devlet güvencesi taşımayan "Jumb mortgage" isimli kredi dilimlerinde yaşanan hızlı faiz artışları gösteriliyor.