kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

48 kadın kahraman

Türkiye'de film kopmadan filmi bitiren yok!.. İlla olan bir şey bozulacak, kırılacak, yerilecek.
Malum, hafta yine böyle başladı. Cumhurbaşkanı seçiminde birinci tur oylama yapıldı. Piyasa Meclis'i izliyor.
Üstelik her yıl ağustos ayına damgayı vuran hükümetle memur sendikaları arasındaki memurücret pazarlığını gözlüyor. Bu yıl yeni bir sorunumuz daha doğdu. 5.5 ay boyunca yan gelip yatan THY yönetimi son dakikada atağa kalkıp THY'deki grev açmazını çözmeye çalışıyor.
'Türkiye filmi' aynen vizyonda.
Sadece aktörler farklı.
Değişen bir şey yok!
Olacak iş mi?
Türkiye'yi yönetenlerin karar anında kriz yaratmaları 70 milyonun kaderini etkiliyor. Vatandaş ise kriz istemiyor.
Dünyayı beşik gibi sallayan küresel dalgaya takılıyor. 2000 yılından bu yana kendi ülke parasına güvenmeyen ve parasını ABD dolarına bağlamış olan 'yiğit Anadolu zencileri' küresel dalgayı izlerken 'Dolar ne olur?' diye soruyor.
Türk insanı ise 'çözüm üreten kahraman' arıyor. Böyle klasik gündemli bir haftada ben 48 kadın kahramanın öyküsünü yazmak istedim. Diyeceksiniz ki, kim bu 48 kadın kahraman!..
Bu kadınlar Düzce'de yaşıyor.
12 Kasım 1999 depremiyle birlikte hayatları değişmiş. Depremde işini ve evini kaybetmiş eğitimci Selma Demirelli, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'nın öncülüğünde saha koordinatörlüğü yapınca sıkıntıları görmüş. Yersiz yurtsuz kadınları izlemiş. 2000'de de 150 kadınla birlikte 'Konut Tasarruf Grubu' nu kurmuş.
Böylece Türkiye'nin belki de dünyanın ilk iki kadın konut kooperatifi kurulmuş.
Prensip olarak sadece kirada oturanlar kooperatife üye olarak alınmış. Bölge fındık bölgesi ya, kadınlar kurdukları iki kooperatife fındıkta demetleme anlamına gelen 'Başak' ve 'Burçak' adını vermiş.
Pazar parasıyla ev sahibi olma yolculuğu başlamış.
Ayda 50 milyon lira aidatla ev sahibi olunur mu?
İşe kadın eli değince durum değişiyor.
Onca sıkıntıya rağmen bal gibi oluyor.
Yuvayı dişi kuş yapıyor.
Nasıl mı?
2004 yılında arsayı 10 yıl ödemeli
olarak kadın konut kooperatifine veren Bayındırlık Bakanlığı, "150 kişiye verecek arsamız yok" deyip kestirip atmış. 102 umutsuz ev kadını hemen kooperatiften ayrılmış. Kalan 48 kadın direnmiş. 2004 yılında evlerin temeli atılmış.
2 ay sonra daireler sahiplerine teslim ediliyor. Daireler 43 milyar liraya malolmuş. Üstelik kadınlar daire başına 20 milyar lirayı ödemiş.
Şimdi, "Geri kalan 23 milyarı taşerona tek tek ödemeyelim. Bir bankadan alacağımız kredi ile kapatalım" diyorlar.
Kadınların çoğu ilkokul mezunu. Aralarında lise ve üniversite mezunları var ama azınlıkta. Çoğu konut kredileri konusunda bilgisiz. Kredi faizleri yüksek, korkuyorlar. O yüzden Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'nın önderliğinde Citibank'ın kapısını çalıp yardım istemişler. Citibank, Düzce'de kadınlara 'konut kredisi' eğitimi vermiş.
Başak ve Burçak Kadın Konut Kooperatifi ise hiç durmamış, Halkbank, Garanti ve Ziraat Bankası'ndan kredi talebinde bulunmuş.
Görünen köy kılavuz istemiyor!
48 kadına kamu bankaları destek vermemiş. Bir tek Garanti Bankası yol göstermiş.
Yakında Garanti Bankası ile iki kadın konut kooperatifi arasında kadın girişimcilere dönük 'özel kredi paketli' anlaşma imzalanacak.
Kadın kooperatifine danışmanlık yapan ve işin bir ölçüde fikir anası olan Selma Demirelli ise Küresel Sosyal Girişimcilik Ağı 'Ashoka' öncülüğünde bambaşka bir yola çıkacak.
Hatırlatalım. Kadınlar 'Mortgage' nedir diye sormuyor bile!..
İlginç değil mi?