kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MAHMUT ÖVÜR

Çiller'in sürpriz konuğu

Önceki gün eski başbakanlardan Tansu Çiller'in Yeniköy'deki yalısında sürpriz bir konuk vardı.
Sürpriz diyoruz çünkü görüşmeye gelen konuk Çiller' siz DYP'de Mehmet Ağar'ın en yakınında duran önemli isimlerden biriydi.
Hatta 22 Temmuz seçimlerinden sonra kısa bir dönem, başsız kalan Demokrat Parti'ye vekaleten başkanlık etmişti.
Bu açıklamalardan da anlaşıldığı gibi görüşmeye gelen Nevzat Ercan'dı.
Ercan'ın yıllar sonra eski genel başkanı Çiller'le görüşmesi özellikle DP kulislerinde bir hayli yankı yaratacak gibi görünüyor.
Peki Nevzat Ercan neden bu dönemde Çiller'le görüşme ihtiyacı hissetti?
Ercan, Yeniköy'deki yalıya yalnız gelmedi.
Yanında daha önce Tansu Çiller'le görüşen Mehmet Ali Yavuz
ve Necati Önder de vardı.
Toplantının bir başka ilginç ismi ise eski DYP İstanbul İl başkanı Süleyman Soylu'ydu.
Bu dörtlünün bir araya gelmesi sadece DP'nin değil, klasik merkez sağın bundan sonra nasıl bir rota izleyeceğini merak edenler için de ilginçti.
Kulislerde kulaktan kulağa konuşulanlara göre o toplantıda "DP'nin geleceği" ve 1718 Kasım'da Olağanüstü Kongre'de kimin yeni lider olacağı masaya yatırıldı. Herkesi şaşırtan öneri Nevzat Ercan' dan geldi.
"Sayın Çiller, sizin acilen göreve dönmenizi, DYP'yi tekrar ayağa kaldırmanızı istiyoruz. Seçim döneminde bizzat tanık oldum. Taban sizi istiyor. Halk size haksızlık yapıldığını anladı."
Daha önce "partide gençlerin önü açılmalı" diyen Tansu Çiller, bu çağrıya açık cevap vermedi ama açık kapı bıraktı.
Şöyle diyordu:
"Karşılıklı konuşmamız lazım. Bu parti bizim partimiz. Devleti reddetmeyen ama milletin yanında duran bu partiye Türkiye'nin ihtiyacı var."
Dışarıya sızan bilgilere göre toplantının en ilginç tartışması ise "Nevzat Abi" formülü üzerineydi. Bu formülün hayata geçirilmesi kongre nedeniyle zor olsa bile ihtimal dışı değil.
En azından yerel seçimlere kadar "Nevzat Abi (Ercan)" başkanlığında bir DP'nin kendini restore edeceği, hatta geniş bir toparlanma yapacağı öngörülüyor.
Görünen o ki, kongreye giden süreçte DP cephesi çok şeylere gebe. Çünkü parti içinde tartışmalar da, arayışlar da giderek netleşiyor.
Nevval Sevindi adaylığını koydu. Sinan Aygün ise koyacağını söylüyor. Ancak bunlara rağmen parti içinde farklı kesimlerin "genç lider" arayışı giderek ağırlık kazanıyor.
Daha şimdiden iki isim kulislerde bir hayli konuşuluyor. DP Genel Başkan Yardımcıları Gültekin Uysal ve Çağrı Erhan ...
İkisi de genç. İkisi de parti geleneğinden geliyor. Ancak her iki genç siyasetçinin de klasik merkez sağın "çöküş süreci" yöneticileri olması dezavantajları olarak niteleniyor.
Yine de DYP geleneğinden gelen bu iki genç ismin, yeni döneme damgasını vurup vurmayacağı parti içi ve dışı siyasi aktörlerin tavrına bağlı.