kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kadın şoförlerin karizması çizildi

STELYO BERBERAKİS
STELYO BERBERAKİS
Yunanistan'da yeni trafik yasalarını tanıtmak amacıyla kitapçık hazırlandı. Ancak sadece kadınlara özel olması, alaycı ifadeler içermesi ülkede kadınları ayaklandırdı..
Yollardaki kadın sürücülere yönelik sözlü saldırılar, bayan şoförleri "hor görme" tavrı sadece Türkiye'ye has değil... Komşu Yunanistan'da da benzer olaylar yaşanıyor. Bunun son örneği Yunan Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan kitapçıkta ortaya çıktı. Yeni trafik yasasını sürücülere aktarmayı amaçlayan kitapçıkta "Yalnız bayan sürücüler" için hazırlanan kısımlardaki ayrılıkçı ve ırkçı ifadeler ülkedeki kadın hakları derneklerini ayağa kaldırdı. Dernekler, "Yanınıza yaklaşan otomobilin erkek şoförü size 'Araba kullanacağına git evinde bulaşık yıka' gibi bir şey söylerse sakın moralinizi bozmayın. Yeni trafik yasasının 12'nci maddesi saygısız erkek şoföre haddini bildirecek. Şikayetçi olduğunuz taktirde erkek şoför 200 Euro para cezasına çarpacaktır" gibi ifadelere tepki gösterdi.

ART NIYET TAŞIMIYOR
Örgütler, bayan şoförler için hazırlanan soruların soruluş şekline ve cevapların alaycı bir dille kaleme alınmış olmasına dikkat çekerek, kitapçığın "kadın zekasını aşağıladığı" ve anayasadaki kadınerkek eşitliğini öngören maddelere aykırı olduğunu belirtti. Bir milyon adet basılan ve sürücülere ücretsiz olarak dağıtılan kitapçıkla ilgili konuşan Ulaştırma Bakanı Mihalis Liapis kesinlikle bayan sürücülere karşı bir art niyet içinde olmadıklarını belirtti. Yeni yasanın tanıtımı için değişik ve esprili bir dil kullanılmasına özen gösterildiğini söyledi.